Ragnar Bohlin lämnar San Francisco symphony chorus efter 14 år. Foto: Roy Manzaneras/Brandon Patoc/SF Symphny press

Ragnar Bohlin slutar som chefsdirigent efter vaccinkrav

Uppdaterad
Publicerad

Sedan den 20 augusti kräver den amerikanska staden San Francisco att anställda och besökare på restauranger, gym och ”större inomhusevenemang” ska vara vaccinerade.

På grund av detta lämnar den svenska stjärndirigenten Ragnar Bohlin sin tjänst.

”Alla restauranger, barer, klubbar, gym och stora inomhusevenemang ska inhämta vaccinationsbevis från besökare och anställda för att hindra spridningen av covid-19”.

Så lyder de nya reglerna i San Francisco som trädde i kraft den 20 augusti. Med anledning av detta har den svenska chefdirigenten Ragnar Bohlin valt att säga upp sig från San Francisco symphony chorus. 

”Indirekt tvångsvaccinering”

I ett mejl till Kulturnyheterna skriver Bohlin att han gärna hade stannat kvar i San Francisco ett par år till om det inte hade varit för vaccinkravet.

”Jag anser att det är ett stort integritetsövergrepp med indirekt tvångsvaccinering, speciellt med tanke på att det fortfarande är experimentella vacciner. Dessutom som stöd åt de instrumentalister och sångare på symfonin som inte heller vill ta vaccinet. De svenska erfarenheterna i samband med svininfluensaskandalen har också påverkat mitt beslut, eftersom jag känner flera som drabbades av narkolepsi”, skriver han.

I ett pressmeddelande skriver San Francisco symphony inget om skälet till att Bohlin sagt upp sig.

”Under sina 14 år som chefsdirigent har Ragnar varit en avgörande del av San Francisco symphonys konstnärliga ledarskap”, skriver Matthew Spivey, tillfördnad vd för verksamheten.

Innan han började som chefsdirigent i San Francisco var Ragnar Bohlin körledare i St:a Maria Magdalena kyrka i Stockholm. Han har studerat under dirigenten Eric Ericson. Ragnar Bohlin har en ny tjänst och frilansuppdrag i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.