I Kulturnyheternas granskning av Rättegångspodden har fem familjer till brottsoffer, vars historier blivit avsnitt i den populära podden, riktat skarp kritik mot poddens skapare. Bland annat för att de upplever poddens publiceringar som smärtsamma och upprivande.
Men Jonas Häger, som uppges vara Rättegångspoddens ansvarige utgivare, avfärdar kritiken. Han menar att podden inte bryter mot några lagar och att han inte lägger sig i produktionens innehåll.
Hur ser du på dessa människors upplevelser? Känner du något ansvar?
– Jag är ansvarig utgivare och hanterar det ansvar som följer därigenom. Något annat ansvar finns det inte skäl till att blanda in i saken. Självklart pillar jag inte i produktionen om den ligger inom lagens råmärken.
Har du och skaparen Nils Bergman haft några etiska överväganden och tänkt till kring pressetiska regler?
– Personligen ser jag ingen anledning till att beakta svenska pressetiska regler i någon utsträckning. Den svenska modellen för pressetik med Pressombudsmannen och Pressens opinionsnämnd är svår att ta på allvar. Det vet jag av egen erfarenhet.
Var har du som ansvarig utgivare dragit gränsen för vad som publiceras?
– Det följer av lag var gränserna går. Det saknas helt anledning för mig att dra några egna gränser i sammanhanget.
Kan inte redovisa något utgivarbevis
Jonas Häger är vd för Rättegångspoddens sponsor Lexbase, en sajt som publicerar och säljer domar och brottshistorik om privatpersoner och företag. De begär ut handlingarna från svenska domstolar och myndigheter med hjälp av offentlighetsprincipen, och samlar dem i en sökbar databas.
I Rättegångspoddens avsnitt uppges Jonas Häger som ansvarig utgivare för podden, en uppgift som också finns publicerad på Rättegångspoddens Facebook-sida och på Lexbase hemsida. Men när Kulturnyheterna kontrollerar uppgiften hos Myndigheten för press, radio och tv, finns inget utgivarbevis för Rättegångspodden registrerat i deras databas. Det finns heller inget utgivarbevis för podden registrerat på Jonas Häger.
När vi frågar Jonas Häger om detta vill han inte kommentera huruvida det verkligen finns ett utgivarbevis.
– Samarbetet mellan podden och Lexbase följer av ett avtal. Dess innehåll kommenterar jag inte närmare.
Finns ingen etisk gränsdragning
Enligt Nils Funcke, expert på pressetik, innebär det att Rättegångspodden i praktiken saknar ansvarig utgivare.
– Det är ovidkommande vad man har för andra avtal och sponsorer när man ska utkräva ansvar, säger han till Kulturnyheterna.
Jonas Hägers inställning till pressetiken, och det faktum att Rättegångspodden inte registrerat sig i några pressetiska system, bekymrar Nils Funcke.
– Det är inget tvång att vara ansluten till något etiskt system. Men hanterar man inte offentliga uppgifter ansvarsfullt kan det leda till att offentlighetsprincipen inskränks, och att insynen i rättsprocessen minskar. Det är illavarslande, säger han.
Ansvarig utgivare
TV, radio och tryckta tidningar måste enligt lag ha en ansvarig utgivare – en person som är juridiskt ansvarig för innehållet i en publicering, med exklusivt ansvar för eventuella brott mot grundlagarna. Podcasts har i dagsläget inte samma skyldighet, men att registrera en ansvarig utgivare signalerar enligt Nils Funcke att man är en seriös och ansvarstagande medieaktör.