Foto: TT

Rättsexperten: Så säger juridiken om besök på piratsajter

Uppdaterad
Publicerad

Fildelning är ett brott mot upphovsrättslagen som kan ge upp till två års fängelse. Däremot finns inga legala hinder mot streaming, även om materialet lagts ut utan tillstånd.

– Om det är strömmat blir det inga kopior och då kan man inte sätta dit en enskild konsument, säger rättsexperten Marianne Levin.

Film-, musik- och tv-branschen i Sverige segrade på måndagen i den unika rättstvisten med Bredbandsbolaget. Företaget måste nu hindra sina kunder från att besöka piratsajter.

Marianne Levin, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, sitter i regeringens utredning om immaterialrättsintrång som ska utreda om straffskalorna bör höjas för de allvarligaste fallen av upphovsrätts- och varumärkesintrång. Enligt henne är det i dag lagligt för ”vanliga konsumenter” att streama film och musik – även om materialet lagts ut utan tillstånd.

Piratblockering

– Det finns krafter som kämpar för att göra streaming otillåtet, men som det är nu kan jag inte få det till annat än att det är lagligt för konsumenter. Det är alltid tillåtet att lyssna och titta på det som ligger ute på nätet. Den delen är helt klar, säger hon.

Kan ge fängelse

Däremot är nedladdning ett brott mot upphovsrättslagen, som kan ge allt från böter till upp till två års fängelse. Skillnaden ligger i att streaming inte skapar någon kopia av materialet.

– Om laddar du ned har du gjort en kopia och det får du inte göra. Men om det är strömmat blir det inga kopior och då kan man inte sätta dit en enskild konsument.

Mellanhänder skyldiga

Den som lägger ut material för streaming eller fildelning måste ha gjort en kopia och gör sig också skyldig till upphovsrättsintrång med upp till två års fängelse som påföljd. Mellanhänder, som i det aktuella fallet Bredbandsbolaget, gör sig skyldiga till medhjälp till upphovsrättsintrång.

– Om någon sagt till tjänsteleverantören att materialet är olagligt utlagt så finns det en skyldighet att respektera det och sluta sprida det. Den som är delaktig till att det sprids ska upphöra med det enligt e-handelslagen.

Vill höja straffvärdet

Ett av problemen är att många konsumenter upplever att det är svårt att få tag på film och musik på laglig väg, varför de väljer att streama eller fildela. Just nu försöker film- och musikbranschen komma åt dem som streamar på laglig väg genom att få lagstiftaren att ändra attityd och skärpa lagstiftningen. Branschen ägnar sig åt lobbyverksamhet både i Europa och USA.

– Om högsta straffet för grova upphovsrättsintrång blir sex år i stället för två år får åklagarna fler instrument att genomföra sin utredning med. De får tillgång till saker som avlyssning, kan agera lockbete och därmed komma åt mer skyddad information. Då blir det lättare att identifiera förövare.

Samtidigt kommer alltid de ansvariga för filmkopieringen i första ledet undan straff, menar hon.

– Det handlar om personer som är inbäddade i systemet, som filmbolagsanställda. Det är aldrig någon som åker dit av dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Piratblockering

Mer i ämnet