ur the apprentice

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Som en urspårad fest på småtimmarna”, se Sofia Olssons recension i klippet. Foto: Nordisk film

Recension: ”The apprentice” av Ali Abbasi

Publicerad

En av årets mest emotsedda filmer, ”The apprentice” om Donald Trump. Svensk-iranske Ali Abbasi har gjort en kaxig och nattsvart film, tycker Sofia Olsson.

Det är säkert ett och annat som är rejält överdramatiserat i Ali Abbasis redan omsusade film om Donald Trump. Men den följer i stora drag Trumpimperiets uppgång, och Sebastian Stan är ruskigt porträttlik huvudpersonen.

Historiens nollpunkt är mötet mellan Trump och den samvetslöse advokaten Roy Cohn. Cohn var McCarthys högra hand under kommunistjakten och den åklagare som fick makarna Rosenberg avrättade för spioneri. Han var gay, men förnekade både det och att han var sjuk i aids ända in i döden. Jeremy Strong gör en farligt charmerande gestaltning av Cohn som matchar Al Pacinos roll som densamme i ”Angels of America”.

Relationen mellan den självsäkre advokaten och den unge, tafflige Trump skapar ett magnetfält under filmens första halva. Cohn predikar sina regler: attackera, skapa din egen sanning och erkänn aldrig ett nederlag. Den valpige Trump lyssnar hungrigt och med facit i hand vet vi att han fortfarande lever efter Cohns regler.

Estetiskt är ”The apprentice” som en urspårad fest på småtimmarna. New York är fattigt och skräpigt, på de rikas partyn hurrar man för Reagans skattesänkningar, badar i kokain, knullar och kräks i hörnen. Den nyktre Donald på fest hos Cohn befinner sig med skräckblandad förtjusning i ett libertarianskt inferno.

Ali Abbasi berättar rappt och kaxigt så att marken gungar. Vi kastas från begravning till närbilder av fettsugning. Men samtidigt som Cohn tappar greppet om Trump, förlorar också filmen lite av sin nerv. Utan Cohns skärpa är det nästan outhärdligt. Trumps sanningar blir allt mer hemmasnickrade, narcissismen accelererar.

All heder åt Ali Abbasi som kastar sig frimodigt mellen genrer. Från svenska troll i ”Gräns” över den iranska noirfilmen ”Holy Spider”, till en lika bjärt som skitig berättelse om Trumps väg till fullblodsnarcissist. Abassi skapar fiender både irans mullor och Trump-kontoret. Hur olika hans två senaste filmer än ser ut att vara så sätter de samma korrupta maktspel under lupp. De slutar båda med den nattsvarta insikten av hur gift inte löses upp, utan rinner vidare.

”The apprentice”

Betyg: 4

Manus: Gabriel Sherman

Regi: Ali Abbasi

I rollerna: Sebastian Stan, Jeremy Strong, Maria Bakalova, Martin Donovan, Cathrine McNally med flera

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.