Förföljd, mordhotad och utvisad – efter fyra års kamp ges den iranske dokumentärfilmaren Roozbeh Janghorban nu permanent skydd i Sverige.
– Vi är så lyckliga! Det känns symboliskt att detta händer på årets mörkaste dag – från och med nu blir allt ljusare, säger en jublande glad Roozbeh Janghorban till Kulturnyheterna.
Beskedet kommer exakt fyra år på dagen efter att Roozbeh Janghorban och hans familj anlände till Sverige som flyktingar den 21 december 2011. Sedan dess har Roozbeh, hans hustru Sara och deras son Abtin väntat på besked i byn Harads, nio mil utanför Boden i Norrbotten.
Hoppas kunna hjälpa andra
Janghorban flydde sitt hemland efter att ha kritiserat Irans religiösa styre i dokumentären ”Holy Brainwashing”. Statliga medier beskrev honom som ”en förrädare mot den islamiska republiken” och Reportrar utan gränser varnade för att han kunde avrättas om han skickades tillbaka till landet.
– Jag hoppas att mitt fall ska påverka Migrationsverkets framtida beslut, för att ingen människa ska behöva gå igenom den svårighet och hopplöshet som min familj genomgått. Men nu är jag bara jätteglad, Sverige är vårt nya hem, och vi kan studera, jobba och börja ett nytt liv, säger Roozbeh Janghorban.
Ändras efter SVT:s granskning
Roozbeh Janghorban utvisades våren 2015 av Migrationsöverdomstolen, som vi rapporterat om tidigare. Beskedet var slutgiltigt och gick inte att överklaga, enligt domstolen.
Men efter Kulturnyheternas granskning av ärendet protesterade Internationella PEN, Journalistförbundet, Oberoende Filmares Förbund, kulturpolitiker, dussintals kulturarbetare med iranska rötter och tusentals undertecknade protestlistor mot beslutet.
Nu ändrar Migrationsverket sitt beslut – Roozbeh Janghorban och hans familj får permanent uppehållstillstånd i Sverige.
– Jag vill bara säga att vårt öde ändrades enbart på grund av er som stod bredvid mig och min familj. Jag vet med säkerhet att utan er hade vår berättelse fått ett helt annat slut. Tack för allt ert stöd, god jul och gott nytt år!, säger Roozbeh Janghorban.
PRESSFRIHETEN I IRAN
Reportrar utan gränser rankar Iran som ett av de farligaste länderna i världen för journalister. Säkerhetspolisen trakasserar både reportrar och deras familjer om de skriver kritiskt om regimen och dissidenter fängslas, enligt organisationen. I dagsläget sitter ett 50-tal journalister fängslade i landet.
Enligt människorättsorganisationerna Amnesty och Human Rights Watch är situationen för fångar i iranska fängelser mycket svår. Tortyr är vanligt förkommande. De senaste fyra åren har över 200 journalister flytt landet på grund av förföljelser. Iran innehar plats 174 av 179 på Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex.