Rysslands ambassad i Sverige har markerat mot svenska medier efter att en sångare på Kungliga operan stängts av. Foto: Pontus Lundahl / TT

Ryska ambassaden markerar mot svenska medier: ”Oliktänkande bestraffas”

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands ambassad menar att sångaren på Kungliga operan som stängts av efter att ha önskat livet ur en medarbetare på Expressen har utsatts för trakasserier av svensk media.

”Yttrandefriheten gäller ju i Sverige endast för mainstreamåsikter”, skriver de på X.

Efter att en solist på Kungliga Operan önskat livet ur Expressens Rysslandskorrespondent och sedan stängts av uttalar sig nu den ryska ambassaden i Sverige om situationen.

De skriver på X att operasångaren ”utsätts för regelrätta trakasserier i svenska massmedier. Yttrandefriheten gäller ju i Sverige endast för mainstreamåsikter medan oliktänkande bestraffas”.

Kungliga Operan gick sedan ut med ett pressmeddelande där man ”kraftfullt” tar avstånd från de åsikter som medarbetaren uttryckt.

Efter uppmärksamheten har sångaren raderat inlägg på sin Facebook-sida, som tidigare även innehöll flera Rysslandsvänliga inlägg relaterade till kriget i Ukraina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.