Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Baraye” har sedan den dök upp i september blivit en viktig symbol för protesterna i Iran. Hör med om låten i inslaget ovan. Foto: Chris Pizzello/AP/TT

Så blev ”Baraye” kamplåten för de iranska protesterna

Uppdaterad
Publicerad

Under protesterna mot den iranska regimen har kamplåten “Baraye” blivit viral och tolkad av artister världen runt. Men upphovsmannen själv har gripits och sedermera tagit avstånd från den. Nu kan låten vinna en Grammy.

Bakom den uppmärksammade protestlåten står artisten Shervin Hajipour. Med hjälp av twitterinlägg skrivna under hashtagen ”#Mahsaamini”  komponerade han låten som beskriver hur Iran förändrats under mullornas styre. 

“Baraye” betyder ”för” på svenska och låten avslutas med slogan ”Kvinna, liv, frihet”.

Kort efter låtsläppet greps Shervin Hajipour och låten har plockats ned från hans sociala medier. Hajipour släpptes sedan mot borgen men han får inte lämna landet. I ett uttalande på sociala medier har han tagit avstånd från låten och menar att den feltolkats och utnyttjats av ”grupper utanför Iran”.

Det framgår inte om uttalandet tvingades fram medan Hajipour var frihetsberövad, men aktivister menar att det är högst sannolikt.

Fått stor spridning 

Sedan låten dök upp på sociala medier har den fått stor spridning. I oktober framförde det brittiska popbandet Coldplay ”Baraye” under sin världturné i Buenos Aires tillsammans med den iranska skådespelaren Golshifteh Farahani.  

I Sverige har låten bland annat framförts på svenska av Carola under en stödgala för de iranska protesterna i SVT. Den har även tolkats av Malmö Operaorkester och artisten Bahareh Razekh.  

Under Musikhjälpen blev den årets mest önskade låt och i februari kan den komma att prisas på Grammygalan i Los Angeles under kategorin “Bästa låt för samhällsförändring.”  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.