AI-konstnär om sin konst

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Annika Bäckström berättar om sin AI-konst. Foto: David Winnerstam / Annika Bäckström

Så promptar konstnären: ”De flesta blir blanka i huvudet”

Publicerad

Att prompta, eller att kommunicera med AI, är en färdighet som enligt experter blir allt viktigare att bemästra.

Konstnären Annika Bäckström var snabb på bollen när nya verktyg började dyka upp och idag kan hon skapa realistiska bilder av allt mellan himmel och jord.

Hur blir sockervadd till? Det bestämde konstnären Annika Bäckström sig för att ta reda på med hjälp av artificiell intelligens. Utifrån hennes önskningar bad hon AI:n att generera både bilder och ljud – allt hon behövde göra var att hitta de magiska orden.

– En mening jag säger för att få fram en bild kan vara typ ”ett porträttfotografi på en katt som äter sockervadd i en skogsdunge”.

Gestaltning av egna ideér

Vilket resultat du får beror helt på vad du ber om. Även om AI:n skapat bilderna på pappret – eller i detta fallet skärmen – är slutprodukten en gestaltning av de idéer Annika Bäckström matat in.

– De flesta blir helt blanka i huvudet, det är ganska svårt att bara ”du får säga vad som helst, vad ska det vara?”.

För henne är processen och urvalet halva hantverket.

– Jag kan få inspiration till att jobba vidare, och hitta nya spår och nya vägar, säger Annika Bäckström.

Svårare med specifik vision

På bara ett år har verktygen gått från att jobba mer med färger och ”blobbar” till att kunna generera realistiska porträtt berättar Annika Bäckström. Men för den med en väldigt specifik vision kan det vara knepigt att få datorn att förstå.

– Det som blir slutresultatet är egentligen ganska sällan det som jag hade som plan från början. Det kan bli lite fel, och det tycker jag är kul, säger Annika Bäckström.

Se videon och hör Annika Bäckström berätta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.