Lars Vilks blev 75 år gammal. Foto: TT

Så rapporterar omvärlden om Lars Vilks död

Uppdaterad
Publicerad

Sent på söndagskvällen kom nyheten att Lars Vilks är död.

Under dagen har medier världen över rapporterat om den svenske konstnärens bortgång.

Runt om i världen har man kunnat ta del av nyheten genom en lång rad medier.

Nyhetsbyrån AP har skrivit en artikel där det lyfts fram att Lars Vilks var i princip okänd utanför Sverige innan hans teckning av profeten Muhammed blev känd.

Vilks och två poliser döda i trafikolycka

Att konstnärens liv förändrades radikalt, då han kom att leva under dödshot sina sista 13 år i livet, går att läsa i AP:s artikel som publicerats i flera amerikanska medier, så som ABC News och The Washington Times.

Även nyhetsbyrån AFP har skrivit om händelsen, och texten har publicerats i bland annat indiska, thailändska och australienska medier.

Hyllas i Danmark som ”Sveriges envisaste konstnär”

I Danmark har Lars Vilks död uppmärksammats stort. Han är sedan tidigare en omskriven person i landet, då det skedde ett terrorattentat i Köpenhamn 2015 där Lars Vilks utropades som måltavla.

Under dagen har nyheten om hans död legat högt upp på de stora danska dagstidningars nyhetssidor. Liksom i Sverige har danska politiker och kulturpersonligheter kommenterat händelsen offentligt.

I Danmarks radio kallas Lars Vilks för ”Sveriges envisaste konstnär” och beskriver det som att konstnären verkade i ett Sverige som söker konsensus framför konflikt. I en artikel på radiokanalens hemsida är rubriken ”Lars Vilks provocerade in i det sista, medan den svenska kultureliten höll sig för näsan”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vilks och två poliser döda i trafikolycka

Mer i ämnet