Mobilskärm och närbild på sångerskan Elina Mayskär

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elina Mayskär misstänker att hennes röst använts för att träna en AI. Nu vill hon varna andra kreatörer. Foto: Andreas Idén/SVT

Sångerskan misstänker att en AI tränats på hennes röst

Uppdaterad
Publicerad

Sångerskan Elina Mayskär riktar kritik mot sin före detta producent – som hon misstänker ha tränat en AI på hennes röst.

Utan originalfiler eller avtal är det juridiskt nästintill omöjligt att bevisa – säger en jurist SVT har pratat med.

Nu vill Elina varna andra.

Hösten 2023 släppte Elina Mayskärs tidigare producent och skivbolag en låt tillsammans med en AI – som hon tror har tränats på hennes röst.

– Min röst är mitt id, mitt sätt att skapa och uttrycka mig. Att höra något som andra tycker låter som mig – och som jag själv tycker låter som min röst – känns väldigt fel och väldigt blottande, säger hon till SVT Kulturnyheterna och fortsätter:

– Är det så att våra tidigare skivbolag som har tillgång till våra röstfiler kan rent hypotetiskt använda dem och skapa röster som lätt förväxlas med våra – då har vi inte så mycket kvar att komma med längre.

SVT har varit i kontakt med producenten, som också är delägare i skivbolaget. Han nekar till anklagelserna och understryker att Elinas röst bearbetats med andra program i deras gemensamma tidigare släpp.

Drabbar små artister

Förra hösten kontaktade Elina skivbolaget och bad dem ta ner låten, men fick svar av deras jurist att låten inte är tränad på henne.

Låten ligger kvar och producenten har fortsatt släppa låtar med AI:n, som enligt Elina inte längre låter som hennes röst.

Hon har försökt ta det vidare juridiskt, men det är i princip lönlöst för mindre artister, säger juristen Sanna Wolk till SVT:

– Ju mindre du är desto svårare är det att hävda dina rättigheter och ju större du blir, desto större maskineri har du runtomkring dig och de ekonomiska förutsättningarna.

”Skriv alltid avtal”

Bevisningen i det här fallet är svag menar Sanna Wolk, eftersom Elina varken har avtal med den tidigare samarbetspartnern om hur han får använda det de spelat in tillsammans – eller tillgång till originalfiler som kan visa om AI:n har tränats på hennes röst eller ej. Då återstår bara ett steg rent juridiskt – att hävda upphovsrättsintrång.

– Då får man jämföra hur nära det nya ligger det gamla, säger Sanna Wolk.

Nu uppmuntrar både hon och Elina Mayskär andra artister till att alltid skriva avtal med samarbetspartners tidigt i processen:

– Det räcker med ett sms, det som är viktigt att ha med är hur det ska användas, vem som får använda och vad som händer om man går skilda vägar. Se det som ett äktenskapsförord i upphovsrättsliga relationer, säger Sanna Wolk till SVT.

En AI-förordning klubbades igenom i EU tidigare i år för att stärka upphovsrätten. Den kräver bland annat att AI-system anger vilket material de tränats på. Förordningen väntas vara i full bruk inom drygt 1,5 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.