Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Presidentfrun Jill Biden delade ut en Grammy till Shervin Hajipour i fjol. Arkivbild. Foto: Chris Pizzello/AP/TT

Shervin Hajipour beordrad att inställa sig i fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den iranske rapparen som som gjorde protestlåten ”Baraye” vill inte lämna landet.

En domstol i Iran har beordrat den grammyvinnande artisten Shervin Hajipour att inställa sig i fängelse för att börja avtjäna sitt straff, rapporterar SR Kulturnytt och Radio Free Europe. Hajipour har dömts till fängelse i 3 år och 8 månader för att ha gjort låten ”Baraye” som blev en mycket spridd kampsång i de omfattande protesterna efter att Masha Aminis död 2022.

Hon hade gripits av landet så kallade moralpolis för sättet hon bar sin hijab och dog kort efter att hon förts till arresten. En FN-utredning har konstaterat att Mahsa Amini dog till följd av polisens misshandel.

Händelsen möttes av en omfattade proteströrelse i Iran där kvinnor och flickor öppet trotsade förtrycket, under parollen ”Kvinna, liv, frihet” – som också är den avslutande raden i Shervin Hajipours låt ”Baraye”.

När han publicerade låten online fick den 40 miljoner visningar på två dygn.

Domen hävdar att Hajipours låt uppviglat till våld. Fängelsedomen fastställdes nyligen i en högre instans och Shervin Hajipour skriver på Instagram den 30 juli att han nu beordrats att nu börja avtjäna straffet. Han skriver också att han inte längre är förbjuden att lämna Iran men att han hellre går i fängelse än i landsflykt.

Shervin Hajipour tilldelades 2023 en Grammy för ”bästa låt för social förändring”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.