• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Katherina Langford som Hanna Baker i ”13 reasons why”. Foto: AP/TT

Ny studie: Självmord bland unga ökade efter omstridd Netflix-serie

Publicerad

Netflix ungdomsserie 13 reasons why fick hård kritik från psykiatriker för att romantisera självmord. Nu visar en ny amerikansk studie att självmord bland minderåriga ökade med nästan 29 procent under månaden efter seriens premiär.

Forskningsrapporten, som publicerades i Journal of the american academy of child and adolescent psychiatry, visar att antalet självmord i åldersgruppen 10 – 17 år ökade med 28,9 procent under månaden efter att tv-serien 13 reasons why haft premiär.

Antalet självmord för minderåriga i USA var högre under april 2017 än någon annan månad som kontrollerats i studien under en femårsperiod, rapporterar The Guardian.

Har fått hård kritik

Tv-serien 13 reasons why blev hårt kritiserad i samband med att den hade premiär på strömningstjänsten Netflix våren 2017, eftersom den på ett detaljerat sätt skildrar en ung kvinna som tar sitt liv.

En lång rad psykologer menade att 13 reasons why romantiserade självskadebeteende och självmord, och uppmanade Netflix att stoppa tv-serien.

– Jag är väldigt orolig för serien och vad den kan få för konsekvenser, sa Ullakarin Nyberg, suicidforskare och ordförande i Svenska psykiatriska föreningen, till Kulturnyheterna i samband med premiären.

Forskarna vill se självrannsakan

Forskarna bakom rapporten har inte kunnat belägga ett direkt samband mellan självmorden och tv-serien, men menar att resultat ändå bör leda till eftertanke bland de stora tv-bolagen.

- Resultaten i studien borde leda till en ökad medvetenhet om hur sårbara unga är gentemot medier. Alla medieaktörer borde tillämpa en särskild försiktighet och eftertänksamhet när de behandlar den här typen av ämnen, säger Lisa Horowitz, forskare på USA:s nationella institut för psykisk ohälsa.

Studien kommer kort efter en annan forskningsrapport från University of Pennsylvania, som visade att antalet självmord inom åldersgruppen 18-29 tvärtom hade minskat i USA efter den andra säsongen av 13 reasons why.

Netflix: Ska undersöka resultatet

”Vi har precis nåtts av den nya studien, som når motsatta slutsatser jämfört med den från University of Pennsylvania, och kommer titta närmare på den”, skriver Netflix i en kommentar till Guardian.

”Det här är ett extremt viktigt ämne och vi har jobbat hårt för att garantera att det hanteras på ansvarsfullt sätt”, fortsätter företaget.

Netflix har efter kritiken 2017 lagt till varningsmeddelanden i serien. Företaget har också nyligen beställt en tredje säsong av 13 reasons why.

Hit kan du vända dig angående självmord och psykisk ohälsa

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Hjälplinjen på telefon 0771-22 00 60 alla dagar klockan 13.00-22.00.

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101 alla dagar 06.00-24.00.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt alla dagar 14.00-21.00.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80 alla dagar klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via 112 alla dagar klockan 21.00-06.00.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.