Stress, ångest och depression. Det är erfarenheter som många independentmusiker delar, visar undersökningen som Record union gjorde våren 2019. Artisten Jack Moy är en av de som känner igen sig.
– Jag har haft det tufft. Jag har gjort det här i tio år och tycker nästan inte att det blir lättare med åren. Hela livet är bara på stand by. Ifall någonting händer så släpper man det man gör. Man vet inte när nästa gig kommer, säger Jack Moy.
Depression och sömnsvårigheter
Som indieartister räknas de som inte ligger på något av de tre stora skivbolagen eller som inte har något skivbolag alls.
– Det är en annan typ av isolering och ensamhet. Det är ingen som ser hur jag mår när jag släpper en skiva. Det är jag, och kanske grabbarna i bandet, säger Jack Moy.
Record union är ett musikbolag som distribuerar independentartisters musik till olika strömningsplattformar. Av de 73 procenten som enligt undersökningen upplevt psykisk ohälsa i samband med musikskapandet har 33 procent haft panikattacker.
– Man jobbar mycket hemma, ensam. När man ska gå och lägga sig har man kanske inte tagit någon paus och hjärnan bara tickar. Om man inte kan lyckas med det här så kanske man känner sig misslyckad för att man identifierar sig så mycket med det man gör. Alla de här grejerna leder ju någonstans till depression och sömnsvårigheter, säger Jack Moy.
”Inte förvånad”
Kristina Tunkrans Lidehorn är före detta advokat och musikförlags-vd. Hon är inte förvånad över resultatet av undersökningen – tvärtom.
– Tyvärr inte. Jag trodde nog att det skulle vara ännu högre andel som upplever psykisk ohälsa i samband med sitt kreativa skapande, säger Kristina Tunkrans Lidehorn.
Hennes erfarenhet är att psykisk ohälsa är ett problem i hela musikbranschen men att indieartister är extra utsatta. Inte minst eftersom allt fler idag kan skapa musik hemma på en laptop och allt färre får skivkontrakt och uppbackning av skivbolagets personal.
– De behöver hjälp med bokföring, hjälp med juridiska råd, kanske ta hjälp i förhandlingar så att man inte hamnar i en diskussion som man som artist kan uppleva handlar om ens värde som människa. Vilket det lätt blir när man ska prata om pengar kopplat till en kreativ produkt.
”Folk dör”
Enligt undersökningen upplever bara 19 procent att musikindustrin gör tillräckligt för att skapa ett hälsosamt musikklimat med välmående artister. Både Jack Moy och Kristina Tunkrans Lidehorn anser att schablonbilden av den plågade konstnären behöver utmanas, dessutom behövs det plattformar där indieartister kan mötas.
– Jag tycker det saknas bra nätverk där man kan dela erfarenheter, där man kan få kontakt med mer erfarna artister som varit med och sett hur svårt det kan vara och som kan stötta. Det behövs det mer av, säger Kristina Tunkrans Lidehorn och fortsätter:
– Jag tycker det här är en av de viktigaste frågorna just nu. Det är på riktigt. Folk dör.