Reportern: ”Hedra Horner genom att rapportera från Afghanistan”

Uppdaterad
Publicerad

Oron för att skicka reportrar till Afghanistan växer på svenska redaktioner, men BBC:s David Loyn tycker att bevakning på plats är nödvändigt.

Efter mordet på Sveriges Radios korrespondent Nils Horner tvekar svenska redaktioner att skicka några journalister för att bevaka det afghanska valet den 5 april.

Men det är ett misstag, det tycker BBC:s korrespondent i Kabul, David Loyn.

Nils Horner

– Visst har det här mordet inneburit en chock för oss som bor här i Afghanistan. Jag har rest i landet i 20 år och inte varit med om något liknande. Nu är vi oroliga är att staden ska bli ännu farligare än tidigare, med mer oberäkneligt våld som i Mogadishu eller Bagdad, konstaterar David Loyn.

– Men det vore ett misstag om svenska redaktörer väljer att inte skicka reportrar hit som reaktion på Nils död. Det är möjligt att rapportera från flera platser i Afghanistan. Det kanske innebär att leva mer obekvämt och med fler säkerhetsrutiner, men det betyder inte att journalister inte borde resa hit och bevaka det afghanska valet på plats, säger han.

”Kan vara terrordåd”

Mordet har skakat om Sverige och journalister i resten av världen och många undrar nu vart utvecklingen i Afganistan är på väg. Tidningen Dagens Nyheter planerade att skicka en reporter till Kabul men väljer nu att låta bli.

– En kollega till oss har blivit mördad på öppen gatan, i vad som kan vara ett terrordåd riktad mot en journalist. Och då kan inte vi kasta oss i väg just nu, utan vi måste veta mer om orsakerna. Vad som hänt och hur det påverkar säkerhetsläget, säger utrikeschef Pia Skagermark.

”Risken är att väst vänder ryggen till”

Men enligt David Loyn finns det sätt att arbeta i Afghanistan som inte är riskfria men där man minimerar riskerna.

– Jag planerar att resa till södra Afghanistan utan militärskydd –enbart med beskydd av afghaner. Det kan innebära att vi reser tillsammans med talibaner, vilket är något som jag gjort förut. Men den stora risken är att väst nu vänder ryggen till Afghanistan, det vore enormt synd.

David Loyn menar att om en journalist får skydd av den lokala befolkningen kan det vara nog så säkert.

– På de flesta ställen i Afghanistan är hedern mycket betydelsefull och gästfrihet är bland det viktigaste som finns. Vid ett tillfälle när jag reste med beskydd av en taliban kom det andra talibaner för att döda mig. Men då sade min värd att ”i så fall får ni döda mig först”. Där sattes verkligen hederskodexen på prov, säger han.

Ny säkerhetsutbildning

På tidningen Dagens Nyheter kommer man om några veckor att hålla en ny omfattande säkerhetsutbildning för sina korrespondenter. Men under tiden kommer man att rapportera om utvecklingen i Afghanistan med hjälp av kontakter på plats, konstaterar utrikeschef Pia Skagermark.

– Det finns goda kommunikationer till Kabul, säger hon.

”Enda sättet vi kan förstå”

Sveriges Radios Nils Horner gjorde sin känd inte minst för att tala med människan på gatan och kvinnor. Det är en typ av oumbärlig journalistik tycker också David Loyn.

– Det är viktigt att bevaka en historia från olika håll för att förstå hur människor ser på sin situation. Det är enda sättet som vi kan förstå vad som pågår och varför människor tar till vapen, säger han.

”Hedra Nils Horner genom att rapportera”

Vad som händer när västerländska trupper lämnar landet helt vet han inte men han är orolig för vad som skulle hända om också media lämnar landet.

– Jag tror att det internationella samfundet var lite naivt när man gick in i Afghanistan och hoppades att kunna se till att kvinnor fick lika rättigheter som män till exempel.

– Men det vore skamligt om svenska redaktörer valde att stoppa journalister från att resa hit. Istället borde man hedra Nils Horner och skapa säkra förutsättningar för reportrar att arbeta härifrån, just till minne av en modig reporter, säger David Loyn.

Kommer resa framöver

Dagens Nyheters Pia Skagermark konstaterar att tidningen har varit i Afghanistan tidigare och att man kommer resa dit igen i framtiden.

– Det är just den här resan som vi har ställt in, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nils Horner

Mer i ämnet