Konstnären Huge: ”De verkar rädda för att förknippas med graffiti”​ Foto: Huge / SVT

Gatukonstfestivalens krav: Konsten ska vara fredlig och samhällspositiv

Uppdaterad
Publicerad

Tjugo konstnärer ska förvandla offentliga miljöer med sprayfärg under Nacka kommuns storsatsning: Gatukonstfestivalen Wall Street Nacka. Men den kommunala konstfestivalen vill inte associeras med graffiti, och har satt upp riktlinjer om att konsten istället ska vara samhällspositiv, fredlig och respektfull. Kort före premiären petas nu den kända gatukonstnären Huge från arrangemanget.

Konstnären Huge, eller Daniel Fahlström som han egentligen heter, har sin ateljé i Nacka. En plats som betyder mycket för honom då han både är född och numera bosatt där.

I början av året fick Huge frågan om att delta som konstnär på gatukonstfestivalen Wall Street Nacka och tackade ja, men för några veckor sedan fick han veta att festivalarrangörerna hade ställt in hans medverkan.

– Jag har fått en förklaring: Om man googlar man mitt namn så förknippas jag med graffiti, säger Huge till Kulturnyheterna.

Arbetar med text

Fredrika Friberg är stadskreatör i Nacka kommun och initiativtagare till Wall Street Nacka. Att Huge arbetar med text i sin konst gör att hans verk inte passar in, säger hon.

– Huge jobbar ju ganska mycket med text. Hans konstnärskap baseras ju på det. Utifrån den kontext som Wall Street Nacka befinner sig i så valde vi andra konstnärer, säger Fredrika Friberg till Kulturnyheterna.

Huge är känd för sin fotorealistiska stil och har uppdrag över hela världen. Det var Kollektivet Livet, en grupp experter på gatukonst, som hade anlitats av Nacka kommun som föreslog att Huge skulle delta i festivalen.

– Han är en värdig kandidat och han har fått ganska lite uppmärksamhet. Det hade varit så kul att lyfta honom, så jag blev faktiskt lite förvånad över att han inte fick vara med, men det blev en bra lärdom för oss alla, säger Andreas Blom, grundare av Kollektivet Livet. ​

Foto: Källa: Nacka kommun

Snäva ramar​

På Nacka kommuns hemsida har man tydligt listat vad konsten på Wall Street Nacka får och inte får innehålla. Den ska till exempel inte vara ”rebellisk”, ”aggressiv” eller uttrycka en ”protest mot det dåliga samhället”. Värden som man menar tidigare har associerats med att måla på väggar. Istället vill man att konsten ska uttrycka ”visdom”, vara ”fredlig” och ”mjuk” och verka ”för det goda samhället”.

Fredrika Friberg tycker att den konstnärliga friheten kan gynnas av tydlighet.

– Det kan ses som goda ingredienser, som råvaror i det konstnärliga skapandet och som input som konstnären kan använda sig av. Det kan också vara en fördel, säger hon.​

Men Huge delar inte den bilden.

– I andra länder är det inte så stor grej men i Sverige och Stockholm verkar det vara väldigt känsligt, just att konsten inte får förknippas med graffiti utan att det ska vara muralmålningar. Vi ligger långt efter där, tycker jag.

Möts av kritik

De kommunala riktlinjerna för vad konst ska vara och inte vara får kritik av Sara Edström, ordförande för Konstnärernas riksorganisation. Hon ser festivalens agerande som ett uttryck för politisk styrning, och att det går emot principen om armlängds avstånd mellan kulturpolitiken och kulturskaparna:

– Politiker och tjänstemän har allt svårare att förstå principen om armlängds avstånd och det är oroväckande. De är helt enkelt inte vana vid att behöva stå upp för yttrandefrihet och konstnärlig frihet, vi tar det lite för givet i Sverige, säger Sara Edström.

– Gällande graffitidebatten så tänker jag att man vill köpa sig streetcredd samtidigt som man är emot det. Man vill casha in på det som är edgy och modigt och samtidigt tvätta bort allt som är farligt.  Det blir dubbelmoral.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.