Säsongen 1970 är Hammarby nykomlingar i herr-allsvenskan. Det går till en början väldigt dåligt.
När halva serien är spelad ligger laget sist i serien. Publiksiffrorna är svaga på hemma på Söderstadion.
– Det var bedrövligt. Vi var trötta på att laget åkte jojo upp och ner mellan serierna, minns supportern Stefan Löwstett, som då var 20 år.
Inspireras av Tipsextra
Under sommaren spelas det VM i Mexiko och allsvenskan tar sommaruppehåll. Stefan och hans kompisar funderar på vad som skulle kunna lyfta deras Hammarby.
I det nya tv-programmet Tipsextra hade de charmats av den engelska läktarkulturen. Det var högljutt och festligt och supportrarna sjöng för att heja fram sina lag. Det här var något annat än de trötta svenska hejaramsorna.
– De sjöng fantastiskt bra, man bara häpnade, säger Stefan Löwstett.
Kompisgänget bestämmer sig för att kopiera konceptet. De sätter sig på restaurang Kvarnen på Södermalm i Stockholm och författar egna texter till kända låtar.
– Det skulle vara enkla texter för att stötta laget. Alla skulle kunna sjunga med.
Laddar upp med mellanöl
Vid höstens första match vågar ingen riktigt ta ton. Några veckor senare laddar man upp med mellanöl – och när Hammarby gör 1-0 i första halvlek mot Åtvidaberg den 27 augusti är det dags.
– Tompa Eken (känd som grundare av musikscenen Kafe 44 i Stockholm) stämde upp. Och så började vi sjunga ”Na-na-na-na Hammarby”. Folk runt omkring började så sakta att klappa med, några stämde in, säger Stefan Löwstett.
”Ungdomar som tog för sig”
Sången sprider sig, mer och mer för varje match. Tillslut sjunger stora delar av publiken de nya sångerna.
Med kören på läktaren förlorar Hammarby inte en enda match under hösten 1970. Tidningar och tv gör reportage och supportrarna blir rikskändisar.
– Det här är ett startskott på när fotbollspubliken gick från att vara åskådare till att själva bli aktörer. Det här låg i tiden: det sena 60-talet med alla ungdomsrevolter. Många ungdomar ville ta för sig mer av livet, säger Magnus Hagström, som skrivit ”Hösten 70” tillsammans med Jonas Cederquist.
Sången har fått fäste i hela Sverige
Den nya och lite stökiga stämningen gillas inte av alla, men sången får fäste och finns idag på nästan alla större fotbollsarenor i Sverige.
Sen finns det många supportrar till andra lag som tycker att Hammarby tagit åt sig lite väl mycket ära för den nya läktarkulturen.
– Men även i de andra lägren finns det folk i min ålder som kan intyga att: så här gick det faktiskt till. Det är sant, skrattar Stefan Löwstett.