Jonas Naddebo (C). Foto: Hamid Ershad Sarabi

Stockholms stad skapar ny krisfond till kulturlivet

Uppdaterad
Publicerad

Kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C) vill införa en temporär krisfond på grund av den pågående coronakrisen. Tanken är att utsatta kulturaktörer ska kunna söka pengar för uteblivna biljett- och hyresintäkter, skriver DN.

– Vi står inför en stor kris och kommer inte att kunna rädda alla, så vi måste göra hårda prioriteringar, säger Jonas Naddebo till tidningen.

Förslaget innebär att en tillfällig krisfond på 20 miljoner kronor inrättas, där aktörer inom det fria kulturlivet kan söka pengar för uteblivna biljett- och hyresintäkter.

– Det handlar om enstaka produktioner, projekt eller kulturarrangemang som blir lidande. Vi gör denna omfördelning eftersom vi måste slå vakt om det vi redan har. Men jag tror och hoppas att alla förstår att vi måste göra hårda prioriteringar i dessa tider, säger kultur- och stadsmiljöborgarrådet Jonas Naddebo till DN.

Coronaviruset och kulturen

De verksamheter som kommer prioriteras är de som har avgörande betydelse för kulturens infrastruktur i Stockholm samt verksamheter som är riktade mot barn och unga, skriver Stockholms stad på sin hemsida.

– Det kan till exempel handla om aktörer som producerar mycket barn- och ungdomskultur som riktar sig till hela familjen, eller som stadens skolor och förskolor tar del av. Eller samlingslokaler i stadens socioekonomiskt svaga områden, säger Jonas Naddebo.

Kan betalas ut i mitten av maj

Pengarna består av omfördelade medel inom kulturförvaltningens olika stödformer. De pågående och planerade stödomgångarna som avser stöd för 2020 ställs därför in.

Formerna för stödpaketet snabbutreds nu och ett formellt beslut fattas i kulturnämnden den 21 april. Målet är att dessa pengar ska kunna börja betalas ut i mitten av maj.

– Jag har förståelse för att det här kan uppfattas som långsamt, men i kommunpolitikens värld är det trots allt väldigt snabbt, säger Jonas Naddebo till DN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset och kulturen

Mer i ämnet