Här är tv-serierna att se fram emot i vår

Uppdaterad
Publicerad

Förra årets bästa tv-serie Yellowjackets fortsätter, klimatapokalypsen kommer och en stjärnspäckad bearbetning av Watergateskandalen. Det är några av serierna som har premiär i vår.

Fleishman is in trouble (Disney+ 22 februari)

Claire Danes och Jesse Eisenberg undersöker den krisande medelåldern hos Disney+. Foto: JoJo Whilden/FX

Fleishman is in trouble har fått blandad kritik i USA, men har inte hindrat The New Yorker att ändå skriva 8 000 tecken om skådespelaren Claire Danes (Homeland) skildring av kvinnlig medelålderskris.  

Danes spelar hustrun till titelns Toby Fleishman (Jesse Eisenberg) och serien börjar med hennes plötsliga försvinnande. Han lämnas med barnen och börjar gräva i det förflutna för att förstå vad som gick fel.

Varför ser vi fram emot den? För att Claire Danes alltid är magnetisk och för att se vad som fick den karismatiska Lizzy Caplan att missa inspelningen av säsong tre av kulthumorserien Party Down.

Yellowjackets, säsong 2 (SkyShowtime 23 mars)

Juliette Lewis i rollen som den hårt prövade Natalie i SkyShowtime-thrillern Yellowjackets. Foto: SkyShowtime

Förra årets bästa och mest spännande serie! Ett fotbollslag med unga tjejer kraschar i vildmarken och tvingas leva ut ett Flugornas Herre-scenario i en skog som tycks hemsökt av uråldriga och mörka gudar.  

25 år senare har fyra av de överlevande, nu vuxna kvinnorna, försökt glömma det ohyggliga som hände i skogen. Men det ohyggliga, visar det sig, har inte glömt dem. 

90-talsikonerna Juliette Lewis och Christina Ricci bär tillsammans med Melanie Lynskey den här serien på sina axlar och inte sen Twin Peaks har åtminstone jag varit så sugen på att få lösningen på alla mysterier. 

Varför ser vi fram emot den? Två av tre av Kulturnyheternas tv-kritiker utnämnde Yellowjackets till förra årets bästa serie. Och den har ovanliga hundra procent på kritiksajten Rotten Tomatoes. 

The Idol (HBO Max våren 2023)

The Weeknd är ingen ointressant figur – det vet vi som följt hans artistkarriär under många år. Nu får vi se om han är lika intressant som serieskapare. Foto: Allison Dinner

Lily Rose-Depp (ja, hon är dotter till Jonny Depp och Vanessa Paradis) spelar en popstjärna på gränsen till genombrott som tar hjälp av en självhjälpsguru/sektledare, spelad av Abel ”The Weeknd” Tesfaye.  

The Idol är skapad av Tesfaye i samarbete med Sam Levinson som ligger bakom succéserien och ungdomsfavoriten Euphoria.

Varför ser vi fram emot den? The Weeknd är ingen ointressant figur – det vet vi som följt hans karriär under många år. Nu får vi se om han är lika intressant som serieskapare. 

Fler tv-höjdpunkter i vår

Detektiven från Beledweyne (SVT 13 mars)

I den lilla orten Karkebo försvinner en ung flicka i närheten av ett flyktingförvar. Den före detta åklagaren Tilda Renström (Malin Levanon)upptäcker att den flykting hon just ska utvisa råkar ha en gudabenådad näsa för utredningsarbete.  

Succession, säsong 4 (HBO Max våren 2023)

Den tredje säsongen avslutades med en enorm cliffhanger och vi är många som vill veta hur det ständigt krisande äktenskapet mellan Tom och Shiv ska överleva. Roman bröt ihop medan Kendall tycktes falla igenom ännu en botten, och dynamiken mellan syskonen är helt satt ur spel.  

Barracuda queens (Netflix våren 2023)

Svensk serie som bygger på den verkliga historien om en grupp unga tjejer från förmögna Djursholm, som börjar göra villainbrott på 90-talet för att betala en skuld men fortsätter för att det är kul.

White House Plumbers (HBO Max våren 2023)

Den dråpliga Watergateskandalen, där agenterna E. Howard Hunt och G. Gordon Liddy genomför ett avlyssningsattentat mot president Nixons motstånd men åker fast, skildras här för andra gången på kort tid. Förra året behandlades den i Gaslit Frågan är om vi behöver se berättelsen en gång till. Men jag tror det! 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.