Christer Nylander (L), Per Lodenius (C), Lawen Redar (S), Roland Utbult (KD) och Aron Emilsson (SD) tycker inte att kritiserade statyer ska tas bort. Foto: Ali Lorestani/Henrik Montgomery/Terje Pedersen/TT

Svenska politiker: Ta inte bort statyer

Uppdaterad
Publicerad

En namninsamling kräver att statyer av Carl von Linné tas bort, i Norrköping diskuteras en staty av köpmannen Louis De Geer och Afrosvenskarnas riksförbund kritiserar en staty av Gustav III. Men representanter för riksdagspartierna i Sverige tycker inte att statyer ska tas bort.

Under Black lives matter-protesterna runtom i världen har flera statyer som uppfattas som rasistiska välts av demonstranter. I Bristol vältes tidigare i juni en staty av affärsmannen och slavhandlaren Edward Colston, något som ledde till att Londons borgmästare Sadiq Khan lovade att ta bort statyer, gatunamn och minnesskyltar som hyllar slavägare och andra olämpliga personer.

Representanter för sex av riksdagspartierna som har svarat på Kulturnyheternas enkät tycker att inte att Sverige ska gå en liknande väg och ta bort statyer. Miljöpartiet menar att det är en diskussion som måste föras från fall till fall.

Statyprotester

Lawen Redar (S): ”Varje tid kommer att ha en egen uppfattning om vad som är kulturarv och vad som ska bevaras. En radering av historia åstadkommer inte den förändring som efterfrågas. Men med detta sagt vill jag uttrycka att rasismen är ett rejält och verkligt samhällsproblem, i världen och i Sverige.”

Christer Nylander (L): ”Det är bättre att samtala och resonera eller kanske rent av sätta upp nya statyer på människor och företeelser som står för moderna värderingar.”

Per Lodenius (C): ”Det kan finnas delar av kulturarvet som visar på en del av vår historia som vi nu är allt annat än stolta över. Det betyder inte att vi politiskt ska förorda att konst ska tas bort. Istället ska vi uppmuntra till diskussion och kunskapsspridning.”

Aron Emilsson (SD): ”Att helt ta bort eller flytta en staty, framförallt om statyn är en nationalsymbol, bör vara belagt med en omfattande prövning och mycket svårt. Tvärtom bör vi se över om lagskyddet för historiska monument och minnesmärken kan stärkas.”

Roland Utbult (KD): ”Statyerna är en del del av vår historia och vårt kulturarv. Istället för att riva ner och radera ut en persons handlingar, låt oss studera historien och sätta in den i sitt sammanhang.”

Lotta Finstorp (M): ”Om vi förnekar eller försöker utradera vårt kulturarv kan vi inte heller lära av det som hände och på sätt göra förändringar i samhället. Vi kan och bör lära av historien.”

Anna Sibinska (MP): ”Detta är en diskussion som måste föras från fall till fall. De allra flesta statyer är trots allt en del av vår historia. Man måste ta hänsyn till vad de symboliserar, och vilken relevans de har för samhället i dag. Men det är ingen naturlag att just den offentliga gestaltning vi har i dag måste leva kvar för evigt.”

Kulturnyheterna har sökt Vänsterpartiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Statyprotester

Mer i ämnet