Det var Förvaltningsrätten i Falun som under tisdagen meddelade att Gävle inte kan vara fristad för hotade författare och konstnärer eftersom ett sådant initiativ har utrikespolitisk karaktär.
För att få ge en förföljd författare eller konstnär en fristad måste kommunerna vara med i ICORN (International Cities of Refuge Network). Och det är det medlemskapet som Förvaltningsrätten menar går utanför det som kommuner har rätt att göra.
Starka reaktioner
Att frågan om Gävles roll som fristad överhuvudtaget kom upp till rättslig prövning beror på att Gävlemoderaten Daniel Kvarnlöf överklagade beslutet om att bli fristad till domstolen. Och där fick han alltså rätt. Reaktionerna på domen har dock, som Kulturnyheterna rapporterade igår, varit hårda.
Och nu kräver Svenska PEN i ett pressmeddelande att kommunallagen justeras så att kommuner som väljer att skydda hotade kulturarbetare ska ha lagen på sin sida.
Avvakta högre instans
Organisationen har också vänt sig till företrädare för Moderaterna och Socialdemokraterna på riksplanet och där råder det enighet om att något måste göras.
– Vi avvaktar vad högre instans säger, men om fristadssystemet bedöms strida mot lagen, får vi fundera på om vi ska ändra lagen eller hitta ett annat sätt för ICORN att fortsätta sitt viktiga arbete, säger Cecilia Magnusson, moderaternas gruppledare i kulturutskottet.
Även från socialdemokratiskt håll slår man fast att en justering av kommunallagen kan bli aktuell för att upprätthålla systemet med fristäder i Sverige.