En person med en färgglad tröja sitter på en scen bakom ett bord med texten ”MAKT & PENGAR” synlig. Personen räcker upp handen, vilket kan indikera att de deltar i en diskussion eller tävling. Bakgrunden har en modern och stiliserad design.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anna Kinberg Batra medverkade som expert i kategorin ”Makt och pengar” i SVT:s underhållningsprogram ”Muren”. Foto: SVT

SVT pausar Anna Kinberg Batras medverkan i ”Muren” – var expert i kategorin ”Makt och pengar”

Uppdaterad
Publicerad

Anna Kinberg Batra har varit expert i kategorin ”Makt och pengar” i SVT:s frågesportprogram ”Muren”. Nu pausas dock hennes medverkan, berättar programmets projektledare.

Anna Kinberg Batra har medverkat i 23 avsnitt av SVT:s underhållningsprogram ”Muren”, där deltagare tävlar mot en expertpanel inom alltifrån sport till kultur. Hon har då suttit i expertpanelen i kategorin ”Makt och pengar”.

Enligt projektledaren Eva-Lotta Holke kommer hon dock inte att medverka i nästa säsong av programmet. Programmet är nu mellan säsonger och inspelningarna är inte igång. Men kategorin ”Makt och pengar” tas bort på obestämd tid.

”Vi kommer att vila några ämnen nästa år, bland annat ”Makt och pengar” och ”Brott och straff” för att kunna ta in nya experter i nya ämnen”, skriver projektledaren i ett mejl till Kulturnyheterna.

Hård kritik för ”kompisrekryteringar”

Den förra partiledaren för Moderaterna, Anna Kinberg Batra, tillträdde som landshövding i Stockholm förra året. I våras kunde Aftonbladet avslöja att hon rekryterat två bekanta, varav en är en nära vän, till arbeten på länsstyrelsen.

Nu har JO utrett händelserna och kommit fram till att hon inte följt grundlagens krav på opartiskhet vid rekryteringarna.

– Landshövdingens agerande vittnar om nonchalans och en bristande respekt för de grundläggande bestämmelser som finns för att bevara allmänhetens förtroende för offentlig verksamhet. Sammantaget förtjänar hon allvarlig kritik för sitt agerande, säger JO Per Lennerbrant.

”Tar det på väldigt stort allvar”

Anna Kinberg Batra säger att hon tar till sig av kritiken.

– Det tar jag på väldigt väldigt stort allvar. Det har aldrig varit min avsikt att göra fel men jag måste medge att jag gjort det och jobba hårt för att återvinna förtroende, säger hon.

Eva-Lotta Holke vill inte kommentera anklagelserna direkt.

Kan man fortsätta medverka som expert i kategorin Makt och pengar trots att man bryter mot grundlagen och anklagas för jäv och ”kompisrekryteringar”?

”Jag tänker att vi har gott om tid att ta ställning till detta, och kommer inte att ta några förhastade beslut innan vi ser hur allt landar”, skriver Holke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.