Mats Knutson, SVT:s inrikespolitiska kommentator.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s inrikespolitiska kommentator om Anna Kinberg Batras möjligheter att sitta kvar som landshövding: ”Min bedömning är att det nog blir mycket svårt”. Foto: SVT

Mats Knutson om Anna Kinberg Batra: Blir mycket svårt att sitta kvar

Uppdaterad
Publicerad

Justitieombudsmannen menar att Anna Kinberg Batra brutit mot grundlagen och varit jävig. Trots kritiken tänker hon dock sitta kvar som Stockholms landshövding.

– Med det här agerandet ödelägger hon sitt eget förtroende men riskerar också att skada förtroendet för statsförvaltningen i stort, säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson.

Kritiken mot Anna Kinberg Batra från JO var stark.

– Den är mycket allvarlig och den är skarpt formulerad. Enligt den här kritiken kan man ifrågasätta hennes beteende – det är anmärkningsvärt och omdömeslöst agerande, säger Mats Knutson.

Kommentatorn pekar på att kritiken är extra anmärkningsvärd med hennes bakgrund.

– Framförallt att hon som före detta moderatledare och nu myndighetschef struntar i viktiga regler i grundlagen som rör statsförvaltningens saklighet och opartiskhet. Viktiga regler för att upprätthålla förtroendet för det allmänna.

Förutom Justitieombudsmannens utredning har även Riksrevisionen granskat Anna Kinberg Batra sedan i augusti. Granskningen gäller petning av myndighetens näst högsta chef – länsöverdirektören. En affären som ska ha kostat skattebetalarna 2,2 miljoner kronor.

Riksrevisionens väntas presentera sin granskning under hösten.

Mats Knutson tror att det blir mycket svårt för Anna Kinberg Batra att sitta kvar. Hör varför i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.