Den tidigare anställde har nekat till brott och bland annat invänt att eventuella brott är preskriberade eftersom han införskaffat samtliga mynt före december 2008, vilket är mer än tio år före det att han delgavs åtalet i december 2018.
I tingsrätten prövades aldrig frågan om varifrån mynten kom. I stället konstaterades bara att preskriptionstiden för häleri hade gått ut och mannen friades. Hovrätten går nu på tingsrättens linje: ”i huvudsak eftersom mannens invändningar om preskription inte har motbevisats”, skriver man i ett pressmeddelande.
Även myntkabinettets skadeståndsanspråk har avslagits.
Ryska rubel och vikingamynt
Mannen har stått åtalad för sex fall av grovt häleri. Enligt åklagaren har mannen, som tidigare arbetade vid Kungliga myntkabinettet (i dag Ekonomiska museet) och då hade fri tillgång till valven och dess föremål, vid olika tillfällen sålt mynt från museets samlingar till ett värde av omkring 3,7 miljoner kronor.
Mannen själv säger att mynten kommer från arv eller att han köpt dem från andra myntsamlare.
En sällsynt familjerubel från den ryska tsarfamiljen, ett mynt från vikingatiden och amerikanska dollar från 1800-talet är några av de mynt som saknas från Kungliga Myntkabinettet. Mynten såldes på auktion mellan 2009 och 2013.
Tidigare chef dömdes 2017
Det är inte första gången en anställd på Myntkabinettet har varit i en rättslig process. 2017 dömdes en före detta chef till tre års fängelse för grov stöld. Den tidigare museichefen åtalades för att ha stulit och sålt 42 föremål från Myntkabinettet och Göteborgs stadsmuseum till en mynthandlare i Stockholm och tingsrätten ansåg det bevisat han stulit 35 av föremålen.