Journalisten Tom Alandh instiftar nytt berättarpris. Foto: Journalistförbundet

Tom Alandh prisades för sitt berättande – delar nu med sig av pengarna till andra

Publicerad

Journalisten Tom Alandh fick KTH:s stora pris om 1,1 miljoner kronor för sitt dokumentära reportage. Nu instiftar han ett eget pris för att dela med sig av pengarna till andra berättare.

– En nästan ofattbar prissumma som det kändes självklart att inte festa upp alldeles själv, säger Tom Alandh i ett pressmeddelande.

I samarbete med Journalistförbundet kommer Tom Alandh nästa år dela ut Tom Alandhs berättarpris för första gången.

Prispotten ligger på 25 000 kronor och ska årligen delas ut till en journalist för bra berättande inom radio, tv och text.

– Det finns, tycker jag, så många fantastiska berättare inom svensk journalistik som aldrig får något pris. Nu får i alla fall tio stycken uppleva den glädjen, säger Tom Alandh som ser att pengarna räcker till att dela ut priset under tio års tid.

Ville dela med sig till andra

Själv har journalisten mottagit ett flertal priser för sitt berättande. Just KTH-priset gav honom idén till att delar av pengarna skulle användas till ett eget berättarpris.

– Det var KTH:s rektor som ringde i juni och sa att jag fått deras stora pris och 1,1 miljon! En nästan ofattbar prissumma som det kändes självklart att inte festa upp alldeles själv, säger Tom Alandh

Totalt har Tom Alandh avsatt 250 000 kronor till priset som alltså ska delas ut i tio års tid. Pengarna kommer att förvaltas av Journalistförbundet som inte har något inflytande vad gäller val av pristagare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.