James Murua är litteraturjournalist baserad i Kenya och driver bloggen Writing Africa och en podd som går under samma namn, där han bevakar den afrikanska litteraturscenen.
– Jag vill att Conceição Evaristo tilldelas priset, säger han. Evaristo är en brasiliansk författare som skriver om sina erfarenheter som afro-brasiliansk kvinna.
Utöver Evaristo hoppas James Murua på den moçambikiska författaren Paulina Chizaine. 2021 tilldelades hon Camões-priset, vilket är en av de finaste utmärkelserna en författare som skriver på portugisiska kan få.
– Sedan hoppas jag också på Zakes Mda, en sydafrikansk författare som är en av de bästa. Han har bland annat skrivit om när apartheid avskaffades, säger Murua.
Hoppas på en kvinna
Thu-Houng Ha är kulturkritiker på den engelskspråkiga tidningen The Japan Times. Hon hoppas att den argentinska författaren César Aira blir det namn som Mats Malm läser upp i Börshuset. Aira har skrivit flera böcker som översatts till svenska, bland annat boken Samtalen från 2021.
– Jag hoppas annars att det blir en kvinna som Anne Carson, säger Thu-Huong Ha.
Anne Carson är en kanadensisk författare och hennes bibliografi består bland annat av boken Röd självbiografi. Hon har under många år legat högt på oddslistorna.
– I Japan tippar man på Yoko Tawada, men jag tror inte att hon kommer få det, säger Thu-Houng Ha. Tawada har skrivit boken Sändebudet.
Bettinglistornas favorit
Jinwoo Park är författare och driver ett stort Booktok-konto. För honom är Nobelpriset i litteratur närmast en sport.
– I år tror jag Can Xue eller Ngũgĩ wa Thiong'o får det, det känns som att det är deras år, säger han.
Can Xue är en kinesisk författare som inför årets tillkännagivande landar nästan högst upp på många av bettinglistorna.
Ngũgĩ wa Thiong'o har länge varit nobelpristippad och ses av många som Kenyas främsta författare.
– Annars är min vilda gissning att Han Kang från Sydkorea får det, säger Park. Han Kang har skrivit boken Vegetarianen.
Vilka författare har fått nobelpriset i litteratur?
- 2022. Annie Ernaux, Frankrike. Motivering: ”för det mod och den kliniska skärpa varmed hon avtäcker det personliga minnets rötter, främlingskap och kollektiva ramar.”
- 2021 Abdulrazak Gurnah, Storbritannien (född i Zanzibar) Motivering: ”för att kompromisslöst och med stor medkänsla ha genomlyst kolonialismens verkningar och flyktingens öde i klyftan mellan kulturer och kontinenter”.
- 2020 Louise Glück, USA. Motivering: ”för hennes omisskännliga poetiska röst, som med sträng skönhet gör den enskilda människans existens universell”.
- 2019 Peter Handke, Österrike. Motivering: ”för ett inflytelserikt författarskap som med stor språkkonst har utforskat periferin och människans konkreta erfarenhet”
- 2018 Olga Tokarczuk, Polen. ”för en berättarkonst som med encyklopedisk lust gestaltar gränsöverskridandet som livsform”
- 2017 Kazuo Ishiguro, Storbritannien (född i Japan). Motivering: ”som i romaner med stark känslomässig verkan har blottat avgrunden under vår skenbara hemhörighet i världen”
- 2016 Bob Dylan, USA. Motivering: ”som skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen”
- 2015 Svetlana Aleksijevitj, Vitryssland. Motivering: ”för hennes mångstämmiga verk, ett monument över lidande och mod i vår tid”
- 2014 Patrick Modiano, Frankrike. Motivering: ”för den minneskonst varmed han frammanat de ogripbaraste levnadsöden och avtäckt ockupationsårens livsvärld”
- 2013 Alice Munro, Kanada. Motivering: ”den samtida novellkonstens mästare”
Fakta om nobelpriset i litteratur
- Prissumman ligger på 10 miljoner kronor, och delas lika om priset går till flera personer.
- Det första nobelpriset i litteratur gick till Sully Prudhomme 1901.
- Hittills har 119 personer tilldelats litteraturpriset. Bland dem är det 102 män och 17 kvinnor som fått priset.
- Åtta svenskar har fått litteraturpriset, och flest priser har gått till engelskspråkiga författare, totalt 30 stycken.
- I Alfreds Nobels testamente fastslår han att priset ska gå till den, eller dem, som gjort mänskligheten den största nyttan under ett förgånget år.
- Alfred Nobel skrev dessutom att litteraturpriset skulle delas ut av ”Akademien i Stockholm”. Att det senare blev Svenska Akademien beslutade Nobelstiftelsen.