Turkisk popstjärna gripen efter skämt om religiösa skolor

Uppdaterad
Publicerad

Den turkiska artisten Gülsen greps under torsdagen misstänkt för att ”uppvigla människor till hat och fientlighet”. Det skedde efter att hon gjort ett uttalande på scen om religiösa skolor i Turkiet.

Gülsen Colakoglu, känd under sitt förnamn, är en omstridd artist i Turkiet och har tidigare kritiserats i muslimska kretsar bland annat för sina avslöjande scenkläder och för att hon har haft en HBTQ-flagga på scenen.

Vid ett uppträdande i april skojade hon om att en av hennes musikers ”perversioner” berodde på att han gått i religiös skola. Ett videoklipp från uppträdandet har sedan blivit viralt tillsammans med en hashtagg som kräver hennes gripande.

En åklagare har därefter inlett en utredning kring anklagelser om uppvigling och hon greps under torsdagen. Hennes begäran om att bli frisläppt i väntan på rättegång har avslagits, rapporterar AP.

– Man brukar säga att populärkulturen har varit en relativt fredad zon jämfört med t ex journalistiken och medierna, men nu börjar vi se att konserter och festivaler inte får tillstånd att hållas och det här gripandet kanske också är ett tecken på ett hårdnande klimat för populärkulturen, säger SVT:s korrespondent Tomas Thorén.

”Förråd inte lagen och rättvisan; släpp artisten nu!”

Regeringskritiker menar att gripandet är en del i presidentens återvalskampanj. Kemal Kilicdaroglu, ledare för Turkiets största oppositionsparti, uppmanade Turkiets domare och åklagare att släppa Gülsen. ”Förråd inte lagen och rättvisan; släpp artisten nu!” skrev han i ett inlägg på Twitter.

En talesperson för Erdogans parti AKP verkar försvara beslutet att arrestera Gülsen och skriver på Twitter att ”hetsa till hat är inte en konstform.”

Gülsen kommenterade sitt skämt vid uppträdandet på sociala medier innan hon greps. ”Jag är ledsen att mina ord används av illvilliga människor som strävar efter att polarisera vårt land.”, skrev hon bland annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.