• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

I klippet kan du höra Caroline Hainer och varför svindlaren är den nya mördaren. På bilden från vänster: Julia Garner i rollen som Anna Sorokin, tv-kritikern Caroline Hainer. Foto: Netflix, Enno Ladwig

Tv-kritikern: Svindlaren är den nya mördaren

Uppdaterad
Publicerad

Vi har fått nog av mördare och mysterier – nu är det bedrägerier som är på tapeten. Det menar tv-kritikern Caroline Hainer som pekar på en ny trend inom true crime-serier.

Vi har gått från mordmani till bedragarbesatthet. Den senaste trenden inom den växande genren av true crime är svindlaren, det menar tv-kritikern Caroline Hainer.

– Hårddraget så skulle man kunna säga att svindlaren är den nya mördaren, säger hon.

”Svindlarna är en del av vår kultur nu”

Under den första halvan av 2022 har ett flertal serier centrerade kring lurendrejare haft premiär.

Bland annat Netflix ”Inventing Anna” som skildrar bedragaren Anna Sorokins uppgång och fall. Och Disney plus ”The dropout” som är en fiktionalisering av entreprenören Elizabeth Holmes karriär och hur hon lurade investerare på miljonbelopp. Även mer dokumentära skildringar som ”The puppet master: Jakten på en mästerbedragare” och ”Bad vegan: Fame. Fraud. Fugitives.” har dykt upp.

Fram tills för några år sen var det mördaren som stod i fokus när det gäller true crime med serier som ”Making a murderer” (2015), ”The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst” (2015) och ”Conversations with a killer: The Ted Bundy tapes” (2019).

Men nu är det alltså svindlaren som axlar rollen som populärkulturens favoritbrottsling, menar Hainer.

– Många mördare som vi har sett gestaltas är en del av vår popkultur numera. Vi kan namnet på många av dem och det kommer kunna på de här svindlarna som nu gestaltas också. De är helt enkelt en del av vår kultur nu, säger hon.

Inget nytt att skildra bedragare

Men svindlaren i sig är inget nytt och har skildrats i olika former förut, understryker Hainer. I filmer som The sting (1974), Gold (2016) och Focus (2015) har bedragaren en central roll.

– Det man ser nu till skillnad från då är att det är baserat på riktiga fall i större utsträckning.

Därför vill vi titta

Vad är det med bedragaren som får oss att vilja titta?

– Många av huvudpersonerna är ju excentriker, de är väldigt roliga karaktärer. Och man kan ju faktiskt älska och hata en karaktär samtidigt.

Hon understryker även att bedrägeri är en mildare form av brott än mord men att det ändå kan finnas mer nöje i att se bluffaren åka fast.

– En mördare kan ju få ett straff men det kommer aldrig bota brottet som hen begått. Medan de i bedragarnas fall kan finnas en faktisk tillfredsställelse i att se dem exponeras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.