I Tyskland återlämnades i januari 2019 en målning av 1800-tals konstnären Thomas Couture till den ursprungliga ägarens arvingar. Foto: Hayoung Jeon/EPA/TT

Tyskland underlättar åter- lämnandet av naziplundrad konst

Uppdaterad
Publicerad

Ett nyöppnat kontor i Berlin ska underlätta arbetet med att återlämna naziplundrad konst till dess ursprungliga ägare. Verksamheten ska hjälpa människor genom den byråkratiska processen som ofta är snårig. En konsthistoriker leder arbetet från och med januari, rapporterar Artnet.

Nazisterna uppskattas ha konfiskerat runt 600 000 konstverk under andra världskriget. I dag saknas fortfarande 100 000 av dem. Endast en bråkdel av de identifierade verken har återvänt till sina rättmätiga ägare.

Ofta innebär det en långdragen process att återfå de stulna konstverken. Hittills har ansvaret legat på de judiska konstsamlarna och deras arvingar att ta sig igenom den svårnavigerade byråkratin. Den tyska regeringen har ofta fått kritik för att sakta ner återlämningsarbetet.

– Offer för nazisternas plundringar av konstföremål och deras arvingar har under lång tid efterfrågat experthjälp i sitt sökande efter familjens kulturägodelar, säger Gilbert Lupfer, chef för Lost Art Foundation till Artnet.

Ska hjälpa judiska konstägare

Det nya kontoret finansieras av kulturministeriet och drivs av den statliga organisationen Lost Art Foundation. En organisation som har i uppdrag att se över alla ärenden som rör återlämning av konst som stals av nazisterna.

Konsthistorikern Susanne Meyer-Abichs leder arbetet. Hennes uppgifter är att vägleda offer för naziregimen och deras ättlingar, som många bor utomlands, genom den byråkratiska processen.

- Offer och efterlevande som fått utstå ett ofattbart lidande i händerna på nazisterna ska få assistans, inte behöva utstå byråkratiskt krångel, säger hon till Artnet.

Arbetet är en del i att uppfylla de så kallade Washington-principerna som deklarerades 1998. Principerna innebär en moralisk förbindelse att identifiera och offentligt tillkännage konstverk som har konfiskerats av nazisterna. Det för att konstverkens ursprungliga ägare ska kunna göra anspråk på dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.