Maryam Moghaddam under filmfestivalen i Berlin, där ”Closed curtain” prisades. Foto: Scanpix

Maryam Moghaddam: ”Hoppas det ska påverka”

Uppdaterad
Publicerad

Ett upprop till stöd för Moghaddam publiceras i dag filmtidskriften FLM.

När den svensk-iranska skådespelaren Maryam Moghaddam landade på Teherans flygplats i Iran i våras greps hon omedelbart.

Orsaken: hon hade spelat en av huvudrollerna i Jafar Panahis film ”Closed Curtain” som visats på Berlins filmfestival.

Filmen gjordes i hemlighet eftersom Panahi sedan 2010 har yrkesförbud och dessutom befinner sig i husarrest.

Nu skriver flera filmregissörer, skådespelare och teaterchefer under ett upprop för att Maryam Moghaddam ska släppas. Detta efter att tidskriften FLM publicerat en längre intervju med henne.

”Vill tro att det ska påverka”

När Kulturnyheterna når Maryam Moghaddam i Teheran säger hon att hon gläds åt uppropet.

– Det ger mig hopp och gör mig glad, säger hon. Man vet inte om det påverkar myndigheterna här. Jag hoppas det, jag vill tro att opinionen i andra länder ska påverka läget.

Besökte sin sjuka mamma

Svenska Maryam Moghaddam som tidigare spelat på Backa teater i Göteborg återvände till Iran i våras för att besöka sin mamma som blivit sjuk.

Då fick hon veta att en rättegång mot henne redan ägt rum – utan att hon kunnat försvara sig.

Sedan dess har hon bott hos modern. Hon får inte jobba som skådespelare i landet.

– Så jag försöker skriva så mycket som möjligt. Senast jag gick till myndigheterna och frågade om mitt fall sa de att jag skulle gå hem och inte komma tillbaka i väntan på att min överklagan behandlas.

Naivt att tro allt ska bli bra

Irans nya president Hassan Rohani är har en betydligt mjukare framtoning än föregångaren Mahmoud Ahmadinejad. Nyligen släpptes flera politiska fångar i landet.

– Jag hoppas såklart att det ska förändra min situation, men det är naivt att tro att presidentbytet räcker för att allt ska bli bra, säger Maryam Moghaddam.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.