David Dencik spelar en av huvudrollerna i nya dramakomedin Diorama. Foto: Nordisk film/SVT

Tvåsamheten undersöks i Tuva Novotnys nya dramakomedi

Uppdaterad
Publicerad

I regissören och skådespelaren Tuva Novotnys nya dramakomedi undersöks tvåsamheten genom en klassisk relationshistoria och vetenskap. I en av huvudrollerna syns skådespelaren David Dencik. 

Skådespelaren David Dencik är tidigare känd för att spela roller som superskurkar och psykopater. I ”Diorama” spelar han karaktären Björn – en ”vanlig” man som jobbar på kontor.   

– Alla roller jag spelat har legat nära mig själv, men ibland gör de saker som ligger långt ifrån mig. Det finns saker mina roller, även Björn, gjort som jag själv inte skulle göra, säger David Dencik.  

Att spela Björn menar David Dencik kom naturligt, då han ser mycket likheter mellan Björn och sig själv.  

– Hög igenkänningsfaktor, kan man säga. Det var väldigt välgörande att spela de scenerna, det kom väldigt enkelt.  

Utforskar tvåsamhet  

Skådespelaren och regissören Tuva Novotny har både regisserat och skrivit manus för Diorama. Filmen följer paret Frida och Björn, från kärlek och familjebildning till svek och uppbrott.  

Relationsdramat kombineras med inslag av vetenskapliga studier, samtal med forskare och exempel från djurvärlden.  

– Mycket av den forskning som finns på tvåsamhet och parbildning är gjord på djur. Jag tänkte, jaha, tvåsamhetsstudier på åkermöss, det kan ju bli jätteroligt att titta på, säger Tuva Novotny.  

Idén till filmen kom från sitt eget intresse av att undersöka tvåsamhet och monogama relationer, menar Tuva Novotny.  

– Ibland kan man ju få en jätteskön känsla av att bli bekräftad i att se en verklighet som man känner igen. Där dök idén upp om att forskare själva skulle få sätta ord på och förklara vad som händer i våra kroppar när vi bildar par. 

Diorama har biopremiär den 6:e maj 2022.

Hör Tuva Novotny berätta mer om Diorama i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.