I ett meddelande i helgen uttrycker Heliga stolen, alltså påveämbetet i Rom, sin sorg över ”vissa scener i invigningen av de olympiska spelen i Paris”.
Den katolska kyrkans högsta ledning skriver att man ”ansluter sig till de röster som har höjts för att beklaga den anstöt som väckts hos många kristna och troende av andra religioner”.
Dragartister och transpersoner
Den aktuella scenen föreställer en fest med grekiska gudar på Olympen – men uppfattades av många som en framställning av Jesu sista måltid. Det som uppfattats som stötande och respektlöst är att scenen befolkats av dragartister och transpersoner.
Personen i mitten av scenen – DJ:n Barbara Butch med strålglans kring huvudet – föreställer solguden Apollon men har uppfattats som Jesus. Den blåmålade figuren är vinguden Dionysos. Detta har också tydligt framförts av invigningens konstnärlige ledare Thomas Jolly men kritiken fortsätter att komma.
Bidrar till förvirringen
Barbara Butch och andra medverkande har själva bidragit till förvirringen genom att hänvisa till Leonardo da Vincis målning av nattvarden i intervjuer och sociala medier. Scenen på invigningen har har också självklara likheter med Nattvarden – antika människor vid måltid, person i mitten med gloria – även om den har ännu större likheter med den holländske 1600-talsmålaren Jan van Bijlerts ”Gudarnas fest”, som har grekiskt motiv.
Heliga stolen tar i sitt uttalande inte tydligt ställning till vad scenen på OS-invigningen egentligen föreställde, utan fokuserar på reaktionerna. Men man skriver:
”Vid ett prestigefullt evenemang där hela världen samlas kring gemensamma värden, bör det inte förkomma några anspelningar som förlöjligar de religiösa övertygelser som delas av många människor.”