• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

I klippet ser du Jørgen Ramskov om vad Viaplays och Netflix beslut får för konsekvenser. Foto: Lise Åserud/NTB, SVT

Viaplay följer Netflix – stoppar all tv-produktion i Danmark

Uppdaterad
Publicerad

Svenska tv-bolaget Viaplay Group stoppar all produktion av nya film- och tv-serier i Danmark. Strömningstjänsten följer därmed amerikanska Netflix och danska TV2 Play, som tagit samma beslut. Produktionsstoppen kommer i spåren efter flera filmpolitiska åtgärder i Danmark.

I ett öppet brev på streamingtjänstens hemsida skriver Viaplay Group att man stoppar all produktion av film och tv-serier i Danmark. 

Beslutet är en protest mot det nya avtal som danska filmskapare och producenter ingick i januari. Det innebär bland annat att danska filmskapare har rätt till en högre ersättning ju fler användare en streamingtjänst har. Enligt flera strömningtjänster är detta en åtgärd som nu gjort det dyrare att producera film i landet.

”Tills vi har nått en hållbar överenskommelse ser vi dock ingen annan utväg än att lägga utvecklingen av ytterligare danska projekt på is.” skriver Viaplay Group.

– Vi är så klart väldigt ledsna. Det är ett stort bakslag för producenterna, men också för filmarbetarna, säger Jørgen Ramskov, direktör för danska Producentföreningen.

Tredje streamingtjänsten som lämnar

Viaplay Group är därmed den tredje streamingstjänsten som stoppar sin filmproduktion i Danmark på kort tid, efter statliga Tv2 Play och amerikanska Netflix. 

I slutet av maj enades även politiker i Danmark kring ett medieavtal som tvingar alla globala strömningstjänster som verkar i landet att avsätta sex procent av omsättningen till ett särskilt kulturbidrag. Pengarna ska därefter användas för att skapa inhemskt innehåll.

Det danska beslutet baseras i sin tur på en EU-lag från 2018 som kräver att globala strömningstjänster ska ha minst 30 procent europeiskt innehåll för att få tillstånd att verka i Europa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.