Zahi Hawass har kallats Pyramidernas konung, och ibland jämförts med Indiana Jones för sitt sätt att göra arkeologin spännande.
– Egypten har magi, det har spänning, det är ett äventyr. Och alla människor älskar äventyr, säger han när Kulturnyheterna träffar honom i Medelhavsmuseets gravkammare.
Han är här för att föreläsa om de senaste vetenskapliga nyheterna kring Keops pyramiden och tunnlarna under Sfinxen i Giza, men hans främsta uppgift är, faktiskt, att locka turister till Egypten i vetenskapens namn.
- Att restaurera och konservera de egyptiska monumenten och att bygga museer kostar pengar och de kommer från turisterna, konstaterar han.
Under sina 50 år som arkeolog har Zahi Hawass gjort betydande fynd, jobbat kontinuerligt i konungarnas dal sedan 2007 och bland annat upptäckt två nya gravar i området. Men mest stolt är han över att ha avkolonialiserat den egyptiska arkeologin.
- Min främsta insats är att jag sett till att egyptiska arkeologer är bra arkeologer, säger han och fortsätter:
- När du hör talas om en upptäckt (kring det forna Egypten, reds. anm.) som gjorts nu, är det en egyptisk arkeolog som gör jobbet. Det gör mig lycklig.
Vägrar ge upp
Nästa år öppnar världens största arkeologiska museum Grand Egyptian Museum efter ett antal års förseningar. Zahi Hawass har hela tiden använt sin maktposition för att försöka förmå museer i London, Paris och Berlin att åtminstone låna ut några av de mest värdefulla föremål som tagits från Egypten, men alla har sagt nej.
- Det var då jag bestämde mig för göra det surt för dem. Och det har jag gjort.
Om han lyckas återstår att se. Han har inte gett upp, för han är en ständig optimist. Med det sagt, finns nu ett hot som kräver att vi agerar: klimatförändringarna. Fuktigheten, värmen, regnstormarna gör att Konungarnas dal lever farligt.
– Om mindre än hundra år kan allt det vackra i Konungarnas dal vara borta.