Ett år av vaccinationer – drygt en av hundra rapporterade biverkning

Uppdaterad
Publicerad

Svenska folket har vaccinerats i över ett års tid. Hittills har över 7.7 miljoner personer fått minst en dos vaccin. Av dessa har drygt en av hundra rapporterat någon form av misstänkt biverkning, visar data från Läkemedelsverket.

– Det handlar framför allt om lindriga biverkningar som ofta går över på en eller ett par dagar, säger Veronica Arthurson på Läkemedelsverket.

Pandemin är fortfarande ett faktum men vaccinerna fortsätter att rädda liv. Nu har Sverige gått in i en ny fas där en tredje påfyllnadsdos erbjuds runt om i landet.

Samtidigt kan Läkemedelsverket konstatera att det var rätt beslut att erbjuda svenska folket vacciner mot covid-19.

Coronapandemin

– Vi ser att nyttan fortsätter att överväga risken, säger Veronica Arthurson, chef för läkemedelssäkerhet på Läkemedelsverket.

3:e dosen – inga nya biverkningar

Läkemedelsverket har hittills tagit emot nästan 90 000 rapporter om misstänkta biverkningar. I de flesta fall rör det sig om övergående symptom såsom huvudvärk, feber och ont i armen.

Biverkningar avseende den tredje vaccindosen skiljer sig hittills inte från tidigare doser, enligt Läkemedelsverket.

– Den här typen av reaktioner är ett svar på att immunförsvaret har aktiverats, det är helt förväntat, säger Veronica Arthurson.

Bland rapporterna om biverkningar hos Läkemedelsverket finns över 350 dödsfall registrerade, men det betyder inte att det är vaccinen som orsakat personernas död, enligt myndigheten.

– Vi ser att dödsfallen framförallt rör äldre personer som har haft andra sjukdomar i samband med sin vaccination.

Fåtal dödsfall

Men det finns, som SVT Nyheter berättat tidigare, ett antal rapporter där vaccinen sannolikt orsakat dödsfallen. Det handlar framför allt om personer som tagit Astra Zenecas vaccin, ett vaccin som inte längre erbjuds i Sverige.

– Det handlar då om ett fåtal personer som drabbats av blodpropp och låga nivåer blodplättar, säger Veronica Arthurson.

Vad gäller Pfizers och Modernas vaccin finns rapporter om hjärtmuskelinflammation, framför allt bland tonårspojkar och unga män. Även detta är en mycket ovanlig biverkan, enligt Läkemedelsverket.

Personer under 30 rekommenderas att fortsätta vaccinera sig, men nu endast med Pfizers vaccin. Anledningen är att Pfizers vaccin bedöms medföra en lägre riskökning för hjärtmuskelinflammation i den här gruppen än Modernas.

”Inte kunnat se samband”

Uppgifter om en annan misstänkt biverkan, som bland annat florerar på sociala medier, har varit den om menstruationsrubbningar i samband med vaccination.

– Det här är en aktuell fråga. Men när Europeiska läkemedelsmyndigheten utvärderat den data som finns har man hittills inte kunnat se att det finns några orsakssamband.

Det finns enskilda läkare och forskare som inte tror på vaccinen, varför ska man lita på Läkemedelverket?

– Därför att vi tillsammans med andra myndigheter går igenom den vetenskaplig data som finns. Det är utifrån den som vi gör våra konklusioner och utfärdar rekommendationer, säger Veronica Arthurson, chef för läkemedelssäkerhet på Läkemedelsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet