Allt fler unga söker sig till Dopingsjouren

Uppdaterad
Publicerad

Doping är ett samhällsproblem som mer handlar om ”vanligt folk” än elitidrottare. Det finns en stor oro för att framför allt fler unga killar frestas ta ett riskfyllt snabbspår till en muskulös kropp.

– Det är alltid många samtal så här års när folk börjar tänka på att bli snygga till sommaren, säger Susanne Broström, sjuksköterska på Dopingsjouren.

På Karolinska sjukhuset i Huddinge lyfter Susanne Broström telefonluren. Hon är sjuksköterska på Dopingjouren, en rikstäckande telefonrådgivning. Även detta samtal är från en ung man som börjat med anabola steroider. Han är orolig för håravfall och humörsvängningar, typiska biverkningar.  

– Det är alltid många samtal så här års när folk börjar tänka på att bli snygga till sommaren. 

Dopingproblemet handlar till stor del om detta. Om unga människor som vill se snygga ut i sin åtsittande t-shirt. Få drömmer om att bli en inoljad kroppsbyggare. 

– Vi märker på våra samtal att det kryper ned i åldrarna, säger Susanne Broström.

”Viktigt med snygg kropp”

Många pekar på att jakten på perfekt kropp blivit viktigare i takt med uppsvinget för sociala medier och mobilkameror. På ett gym vid Skanstull i Stockholm tränar femtonårige Vilmer Borgström.

– Enligt samhället är det viktigt att man ska han en snygg kropp, även i min ålder är det så.  

Dopingskontroller på gymmet

Det här gymmet lockar knappast kroppsbyggare men måste ändå numera ta dopingproblemet på allvar. 

– Absolut, bland motionärer är det estetiska perspektivet viktigt, säger Stina Eklund Olofsson, antidopingansvarig på Friskis & Svettis i Stockholm. Även här förekommer dopingkontroller och personer har blivit avstängda. 

Någon tillförlitlig statistik över hur stort dopingproblemet är i samhället finns inte. Men en indikation kan vara att tullens beslag ökar, framför allt av de råvaror som används för att tillverka anabola steroider. Alla SVT talar med delar också bilden att det blivit vanligare bland yngre än tidigare.

Hit kan du vända dig om du behöver hjälp

Har du använt dopningspreparat eller behöver hjälp med att sluta kan du kontakta Dopningsmottagningen i Örebro, som tar emot patienter från hela landet från det att man fyllt 16 år.

Det går att ringa anonymt, och det går även att som anhörig kontakta Dopningsmottagningen i Örebro.

Om du drabbas av psykiska besvär som ångest eller depressioner, kan du vända dig till psykiatrins öppenvård.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Till Dopingjouren går det att ställa frågor om anabola steroider, genom att ringa 020-546 987 eller skicka in en fråga.

Det finns även stödchattforum som killfrågor.se och tjejjouren.se, dit man kan vända sig om man behöver prata med någon om hur man mår.

Källa: 1177, UMO.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.