Enligt SCB och Naturvårdsverket häller svenskarna ut en kopp kaffe i vasken – varje dag. Nyheten mötte starka reaktioner och användarna delade med sig av hur de själva brygger kaffe.
”Jag är gammalmodig. Jag använder en Melitta som jag ställer direkt på koppen. Mäter upp exakt mängd kaffe och vatten. Det blir inga slattar över där inte.”
”Pressobryggare för en kopp, mala själv och aromen är fullkomlig, inget svinn är ett plus.”
”Jag har en kaffemaskin som maler bönor för en kopp i taget, slänger aldrig kaffe.”
”Jag mäter mängden innan jag sätter igång på spisen. Här kastas inte gärna och uppvärmt kaffe är en styggelse!”
Istället för växtnäring
Många delade också med sig av matnyttiga tips om det skulle bli en skvätt över när kaffesuget stillats.
”Jag ställer in slatten i kylen så kan man få sig en hälften kaffe hälften mjölk till frukost nästa dag. På sommaren fryser jag in slattarna som iskuber så kan man fylla ett glas med kaffeiskuber och sedan fylla på med med kall mjölk som mellanmål när det är varmt väder. Drickes bäst under äppelträden.”
”En del av det kalla kaffet kan man också ha som smaksättning i mjuka kakor och kokosbollar. Så det måste inte bli svinn.”
”Jag häller slattarna på mina blommor istället för blomnäring.”
Miljödebatt
Kaffekapslar blev ett diskussionsämne ur miljösynpunkt och det blev även villkoren för de som plockar kaffebönorna.
”Det är därför kapselkaffe är så bra. Blir aldrig mer än man dricker.”
”Ett av de större företagen tar hand om dem, kapslar lämnas på återvinningsstationen eller kan lämnas till företaget som tar hand om dem. Numera kan man återvinna kapslarna.”
”Plockarna borde få bättre betalt. Själv slänger jag nästan aldrig kaffe. Kokar, fyller på termosen. Kaffe som är ett dygn kan man köra i mikron, blir så bra.”