Studien visar att om man började äta tio frukter eller grönsaker om dagen skulle 7.8 miljoner dödsfall kunna förhindras. Man har även kommit fram till att vissa frukter kan hjälpa mot både cancer och hjärt- och kärlsjukdomar.
– Frukt och grönsaker har visat sig sänka kolesterol och blodtryck och boostar hälsan i våra blodkärl och vårt immunförsvar, säger forskaren som varit med i projektet, Dagfinn Aune enligt BBC.
Att äta frukt överhuvudtaget är bra, men den nya studien visar att just 800 gram om dagen kan minska riskerna för att dö i förtid.
”Kan reducera skador på DNA”
Jämfört med att inte äta några frukter eller grönsaker alls menar studien att man genom att äta 200 gram per dag minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar med 13 procent, medan att man genom att äta 800 gram frukt och grönt per dag minskar risken med 28 procent.
Studien visar också att man kan minska risken för att få cancer genom att äta mer frukt.
LÄS MER: Så mycket minskar riskerna
– Till exempel, de (red.anm frukter och grönsaker) som innehåller många antioxidanter, som kan reducera skador på DNA:t och leda till minskad risk för cancer, säger Dagfinn Aune.
Man vet ännu inte ifall mer frukt och grönsaker än 800 gram per dag kan minska riskerna ytterligare.
En av tre äter nog
Studien har gjorts av Imperial College London och är baserad på 95 olika rapporter, där man testat matvanor hos över två miljoner människor och publicerades i International Journal of Epidemiology.
Under studiens gång har man tagit in faktorer som försökspersonernas nikotinvanor, vikt och övrig diet, men kunde ändå se samband mellan att mer frukt ger minskade risker för de nämnda sjukdomarna och att dö i förtid.
Man har även kommit fram till att endast en av tre britter äter nog med frukt och grönt. Livsmedelsverket i Sveriges rekommendation är att man äter 500 gram frukt och grönt per dag.