Att äta frukt och grönt är viktigt för hälsan och miljön, det menar Livsmedelsverket i Sverige. Det rekommenderade intaget här är minst 500 gram om dagen.
Främst uppmanas man att äta grönsaker som lök, kål och baljväxter – sådana som är bra både för både plånboken, miljön och hälsan.
– Den rekommendationen är utifrån de underlag vi hade när vi senast uppdaterade våra kostråd 2015, säger Åsa Brugård Konde, Nutritionist på Livsmedelsverket.
”Det är jätteintressant”
En ny studie i Storbritannien visar nu att man bör äta upp emot 800 gram frukt och grönt om dagen för att minska risken att dö i förtid.
LÄS MER: Tio frukter om dagen kan ge längre liv
– Det kommer hela tiden ny forskning, vilket är jätteintressant och något som vi så klart också vill ta del av, säger Åsa Brugård Konde.
Kan minska risken för cancer
Livsmedelsverket har, precis som studien i Storbritannien, tagit del av undersökningar som menar att intag av frukt och grönt kan minska risker för olika sorters cancer.
LÄS MER: Så mycket minskar riskerna
Men inte ens när det gäller intaget av frukt och grönt menar Åsa Brugård Konde att det är ”ju mer desto bättre”.
– Någonstans går gränsen. Man kan inte leva på bara frukt och grönsaker. Jag tror inte 800 gram om dagen skulle vara något problem, men det är alltid bra att äta varierat, säger hon.
Kan höjas i Sverige
Även i Sverige är det inte helt omöjligt att den rekommenderade mängden frukt och grönt skulle kunna komma att höjas.
– Det är klart att om det har vetenskapligt underlag så måste vi höja rekommendationerna, säger Åsa Brugård Konde.
Hellre lite än inget alls
I tidigare studier har man även kunnat se, berättar Åsa Brugård Konde, att det hjälper att äta lite frukt och grönt – snarare än att inte äta något alls.
– Hör man att man ska äta 800 gram om dagen så kan vissa känna att det är lika bra att ge upp. Men ett bra budskap är att det är mycket bättre att äta lite frukt och grönt än inget alls, säger hon.