– Det här är sanningens ögonblick, säger han och tillägger:
– Vi har väldigt lite tid kvar, bara några timmar för att förhandla om vi vill ha ett avtal som ska kunna träda i kraft den första januari.
Förhandlingarna mellan EU och Storbritannien om ett handelsavtal har pågått under större delen av året och har gått knackigt, minst sagt. Stötestenarna är flera, bland dem är fiskekvoter och tillgång till fiskevatten kanske den största. Det finns en oro bland europeiska fiskare att bli portade från attraktiva brittiska vattnen, varför EU vill ha fortsatt fiskerätt. Brittiska premiärministern Boris Johnson har dock lovat att återta kontrollen över fiskevattnen och ge de egna fiskarna en större del av fångsten. Att backa från det skulle kunna leda till en stor svekdebatt.
Mycket som står på spel
Det är mycket som står på spel. Ett misslyckande skulle innebära att handeln av varor mellan EU och Storbritannien, som årligen uppgår till närmare ett tusen miljarder dollar, inte längre skulle vara fri från tullar och tariffer från och med årsskiftet. Det skulle i sin tur troligen sända chockvågor på de finansiella marknaderna och slå hårt mot Europas ekonomier, inte minst den brittiska.
”Allvarligt läge”
Boris Johnson sade efter samtal med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på torsdagen att samtalen var i ett ”allvarligt läge” och att det är troligt att något avtal inte kommer att nås om inte EU ändrar sin position i förhandlingarna.
Ursula von der Leyen sade å sin sida att framsteg hade gjorts i förhandlingarna, men att det fortfarande fanns en del hinder att överbrygga, inte minst när det gäller fisket.
Storbritannien blev medlem i EU 1973 men lämnade efter en folkomröstning 2016 formellt unionen den 31 januari i år. Sedan dess har britterna befunnit sig i en övergångsperiod då handels- och resereglerna varit oförändrade innan man officiellt lämnar EU den 1 januari 2021.