Barn spändes fast – nu granskas BUP

Uppdaterad
Publicerad

Efter uppgifter om missförhållanden vid Barn- och ungdomspsykiatriska kliniken i Stockholm utreds hela verksamheten.

Barn som placeras i en källarliknande lokal i flera månader och under tiden spänns fast upprepade gånger. Den och en rad andra uppseendeväckande uppgifter om påstådda missförhållanden på barn- och ungdomspsykiatriska kliniken i Stockholm blev kända tidigare i somras. Då lämnades en anmälan in till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Nu granskas verksamheten av både IVO och landstinget vars internutredning blir klar inom kort.

Beskyllningar om övergrepp

BUP-kliniken i Stockholm ligger naturskönt på en av Södermalms höjder med utsikt över Årstaviken. Hit kommer barn och ungdomar som mår psykiskt dåligt. En del med så svåra symptom att de bedöms vara i behov av tvångsvård och kanske av att spännas fast i bälte, tvångsmedicineras eller bli föremål för så kallad avskiljning. Tvångsåtgärder som enligt en anonym anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, sker alldeles för ofta och leder till att patienter skadas av vården. I anmälan till IVO står att:

”Vi anser att patienter redan har drabbats av vårdskador och felaktig och undermålig behandling /.../ och att problemen tyvärr eskalerat de senaste åren”  

12-åring uppges ha spänts fast

Ett fall handlar om en 12-årig flicka med autismspektrumstörning (AST) som var placerad på RIA (ResursIntensiv Avdelning) i sju månader för ett par år sedan och under de första månaderna sägs ha spänts fast i bälte 18 gånger och tvångsmedicinerats fyra.

Under 2013 har, enligt anmälarna, fyra tonårspojkar placerats på RIA, från några dagar och, i ett fall, under två månader. Tre av pojkarna hade AST-diagnoser, bland annat en 13-årig pojke som också var gravt utvecklingsstörd, på en 2-3-årings nivå.

Tysthetskultur och rädsla

SVT har varit i kontakt med personerna bakom anmälan men ingen av dem vill framträda öppet av rädsla för att utsättas för repressalier. De vittnar om en arbetsmiljö som präglas av en sorts tysnadskultur. Den sägs bottna i verksamhetsledningens oförmåga att lyssna och ta till sig av kritik som framförs, både vad gäller oro över vården av patienterna och över hur enskilda medarbetare behandlas av ledningen.

I anmälan, som är en svidande vidräkning med ledningen för kliniken och vården som bedrivs där, anklagas kliniken för en lång rad allvarliga brister. Bland annat menar man att tvångsvården tillämpas felaktigt, att en del läkare är otillräckligt utbildade, att det gjorts felbedömningar som lett till mycket allvarliga incidenter och att barn ibland placeras i avskildhet på RIA. I anmälan står också att läsa att:

”Barnet eller ungdomen vårdas enskilt på RIA utan medpatienter eller anhöriga /.../ avdelningen är låst, lokalen är källarlik  /../ patienterna vårdas på RIA i veckor till månader, en del av dem är inte ens tonåringar.”

Tillbakavisar uppgifter i anmälan

Peter Engelsöy som är verksamhetschef på BUP i Stockholm säger till SVT det finns problem med RIA men att kliniken ibland måste ta hand om barn och ungdomar som kan vara både hotfulla och aggressiva och att man då måste försöka lösa de situationerna på bästa sätt.

– Det är ingen idealisk lösning, vi skulle vilja ha bättre lokaler och en bättre organisation men strävan är att ta hand om våra egna patienter och inte skicka iväg dem och låta andra stå för tvånget när det behövs.

Däremot säger han att uppgiften om att den 12-åriga flickan skulle ha bältats 18 gånger är fel.

– Jag har lusläst journalen och det är vid åtta tillfällen som hon varit föremål för tvångsåtgärder.

Enligt honom innehåller anmälan en mängd felaktigheter. Att tvångsvården och tvångsåtgärderna på kliniken skulle ha ökat och att fler patienter skulle skickas till PIVA (vuxenpsyk) idag än tidigare går exempelvis att vederlägga med tillgänglig statistik menar han. Vidare säger han att kliniken jobbar systematiskt för att minska användningen av tvång och att den tvångsvård som bedrivs är omgärdad av regler och rutiner som dokumenteras och kan kontrolleras.

Han beklagar också att anmälan är anonym, eller ansiktslös som han uttrycker det, och menar, i motsats till anmälarna, att det finns kanaler och forum på kliniken där de problem som tas upp i anmälan kan diskuteras i dialog och samförstånd men att det inte har gjorts. 

”Reella dilemman” bakom anmälan

– De områden som anmälan berör är reella dilemman som vi har haft på kliniken. Däremot är beskrivningen av dem extrema och fulla av felaktigheter som är mer ägnade åt att chockera och skrämma de som läser det här att tro att vården på kliniken är osäker och felaktig.

Är vården som bedrivs här säker?

– Ja, min bild är att vården på kliniken är både god och säker.

– Våra patienter tillhör en av de mest utsatta grupperna i samhället, praktiskt taget alltid i underläge gentemot oss som jobbar i psykiatrin, säger en av dem som står bakom anmälan till SVT. Det behövs mycket mer insyn i den verksamhet som vi bedriver och det är utifrån en genuin oro över vården av våra patienter som vi har gjort den här anmälan till IVO.

IVO har öppnat ett tillsynsärende och har nu påbörjat sin granskning av Bupkliniken och om ett par veckor räknar landstinget i Stockholm med att den internutredning av verksamheten som landstinget, på eget initiativ, inledde tidigare i somras ska vara klar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.