”Det är ingen trevlig bild som framträder”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Veckans brott och SVT Pejl startade sin granskning av hanteringen av våld i nära relationer i förra veckan så har tipsen strömmat in. Över 200 kvinnor har hört av sig och delat med sig av sina erfarenheter. Deras berättelser vittnar både om hur svårt det kan vara att lämna en våldsam relation, och hur stor roll polisens bemötande spelar för om man vågar gå vidare med sin anmälan eller inte.

Av de drygt 200 kvinnor som än så länge har hört av sig till oss så har 150 stycken anmält sin partner för misshandel och/eller hot. I flera av de fall där ingen anmälan hargjorts är det enligt kvinnorna direkt relaterat till polisens bemötande när dekommer till platsen. Här följer några citat från berättelserna som visar hurdet kan låta när de här kvinnorna får kontakt med polisen:

”Jag blev ju övertalad attinte göra anmälan. De ville inte ha ärenden som handlade om ord emot ord.”

Våld mot kvinnor

”Polisen var nonchalant ochsvarade mig att alla par bråkar, så detta var löjligt.”

”Polisen rådde mig att inteanmäla. Att lägga ner. Han sa att det inte skulle gå till åtal. Han sa attbarnen inte ville att deras pappa skulle bli anmäld.”

Mer än hälften av de som skrivit in berättar att det hade skett mer än en misshandel innan de anmälde sin partner. En majoritet av kvinnorna som skrivit in till oss berättarockså att de har blivit slagna eller hotade igen efter att de gjort anmälan, ochmånga gånger just på grund av att de anmält. Många har levt och leverfortfarande med en ständig rädsla för sina ex-partners.

”Har polisen att tacka för mitt liv”

Det finns också många goda exempel i de här berättelserna med poliser, åklagare ochadvokater som har ett bra bemötande och hanterar de här ärendena på ett sätt som gör attkvinnorna känner sig trodda och trygga. En kvinna skriver att hon har en polisman att tacka sitt liv för- utan honom hade hon inte vågat lämna sin partner. De allra flesta kvinnor somhar kontaktat oss säger också att de skulle anmäla igen om något liknande hände, men det ärändå 25 kvinnor som skulle låta bli. Anmälningar som blir nedlagda i bristpå bevis, skammen över att alla får veta, känslan av att inte bli trodd, rädslaför partnerns hämnd och den tunga rättsprocessen gör att man inte vill gå igenomdet igen.

Fortsätt att höra av er till oss och dela med er av era erfarenheter kring rättsystemets hantering av våld mot kvinnor. På SVT Play eller på Veckans brotts hemsida kan du se hela avsnittet, där de bland annat tittar närmare på Malmöpolisens satsning på hanteringen av sådana här ärenden i projektet ”Koncept Karin”.

Om du just nu lever i en våldsam relation vill vi inte att du kontaktar oss. Ring istället Kvinnofridslinjen på telefonnummer 020- 50 50 50. Samtalet syns inte på telefonräkningen.

Till formuläret: https://tipsapejl.svt.se/vald-mot-kvinnor/

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våld mot kvinnor

Mer i ämnet