• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför gör bankerna så stora vinster just nu? Vilken är samhällsnyttan? Hur ska man tänka som bankkund? Jens Josephson är docent i företagsekonomi vid Stockholm och svarar på tre frågor om bankernas storvinster. Foto: TT

Ekonomen om bankvinsterna: ”Inte bara av ondo”

Uppdaterad
Publicerad

Bankernas vinster har skjutit i höjden samtidigt som många låntagare har svårt att få ekonomin att gå ihop. Provocerande, tycker bland andra Mikael Damberg (S). Men enligt Jens Josephson, docent i företagsekonomi, kan det vara så att jättevinsterna helt enkelt är nödvändiga för att förhindra att bankerna går omkull.

I dagarna har beskeden kommit från flera olika banker att de gjort oväntat stor vinst det här kvartalet.

Samtidigt rapporteras det om att de stigande räntorna gör att låntagare måste skaffa inneboende, och att allt fler måste ansöka om amorteringsfrihet.

– Jag förstår att det kan vara provocerande att betala höga räntor och samtidigt se att bankerna tjänar stora pengar. Men det här är ju inte bara av ondo för samhället, säger Jens Josephson, docent i företagsekonomi vid Stockholms universitet.

Ett gyllene tillfälle

Enligt Josephson kommer bankernas gyllene läge inte att vara för alltid. Räntenettot kommer att gå ner igen när marknadsförhållandena ändras, vilket han menar att man redan kan se tecken på.

– Om de inte har den här bufferten, det har vi ju sett exempel på under nittiotalskrisen till exempel. Då behövde staten komma till undsättning och hjälpa bankerna för att de inte skulle gå omkull, vilket kan bli en dyr historia för skattebetalarna.

Aktieägarna största vinnarna

Jens Josephson poängterar dock också att de som i första hand vinner när det går bra för bankerna är aktieägarna. All vinst går inte till att bygga buffertar. Aktieägarna ska också få utdelning.

– Men det finns möjliga risker i fastighetssektorn i Sverige, som gör att bankerna vill hålla tillbaka. Jag hoppas att så blir fallet, att det inte blir jättestora utdelningar.

Svårt att reglera vinsten

Det har kommit kritik från bland annat Socialdemokraterna och finansminister Elisabeth Svantesson (M), som säger att hon “inte utesluter att det kan behövas fler politiska initiativ för att öka konkurrensen på den svenska bankmarknaden”.

Josephson tror att det skulle vara svårt att reglera bankernas vinster.

– Det är ett pris som sätts på en fri marknad, och att bankerna skulle hålla tillbaka priset för att inte provocera låter osannolikt. Jag tror att det viktiga är att konsumenterna och spararna letar efter den bästa alternativen. Det kommer tvinga fram bättre villkor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.