AF lydde inte uppmaning att förbättra starta eget-uppföljningen

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingen får i dag hård kritik för att man inte följer upp de företag som startas med starta eget-bidrag. Nu visar det sig också att myndigheten vid flera tillfällen uppmanats av revisorer att förbättra just den här typen av uppföljningar.

Arbetsförmedlingen kritiseras av Småföretagarnas riksförbund för att man inte följer upp de företag som startas med starta eget-bidrag.

Enligt förbundets ordförande Leif Svensson räcker det inte att man som i dag undersöker om den enskilde har jobb eller återgått till arbetslöshet ett halvår efter bidragstidens slut. Leif Svensson menar att även bolagens ställning borde följas upp, och att uppföljningarna borde göras under en längre tidsperiod.

SVT granskar Arbetsförmedlingen

Och det visar sig att kraven på uppföljning inte är nya. Redan 2008 rekommenderade Riksrevisionen Arbetsförmedlingen att stärka uppföljningen av bidrags-företagen.

Internrevisionen uppmanade till förbättring

Rekommendationen föranledde inte några åtgärder från Arbetsförmedlingen, vilket noterades av Arbetsförmedlingens internrevision som i slutet av förra året tog sig an ämnet.

Internrevisionen hade först som ambition att gå igenom själva siffrorna, men tvingades konstatera att det inte gick att få fram med nuvarande rutiner, och landade i stället i en ny uppmaning till myndigheten att förbättra uppföljningen.

Arbetsförmedlingens biträdande generaldirektör Clas Olsson menar att uppföljningen av bidrags-företagen är en resursfråga.

– Det är inte en ointressant frågeställning men inte jätteviktig eftersom vårt mål är att individen ska komma i egen försörjning.

Ska utreda förstärkt uppföljning

Arbetsförmedlingens ledning har svarat internrevisionen att man åtminstone ska utreda möjligheten till en förstärkt uppföljning. Clas Olsson betonar också att starta eget-programmet i stort måste betecknas som framgångsrikt eftersom en stor del av deltagarna har jobb ett halvår efter bidragstidens slut.

Om de driver vidare ett företag på nästan inga pengar alls och två år senare går i konkurs, är det då en framgång?

– Då är det ju en mer kortsiktig framgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Arbetsförmedlingen

Mer i ämnet