I lunchstressen vid ett köpcentrum träffar SVT både dem som amorterar och sådana som väljer att avstå. Peder Molin är en av dem som inte amorterar för tillfället.
– Jag vill hålla mina kostnader nere, därför har jag valt amorteringsfritt för närvarande, säger Peder Molin.
Mikael Stadig har däremot valt att amortera.
– En tusenlapp ungefär. Det är väl bra att betala av lite grann, säger Mikael Stadig.
En annan av dem som inte amorterar är Marianne Karlsson.
–Vi har så pass låga lån nu så att det lönar sig inte. säger Marianne Karlsson.
De svenska hushållen har sammanlagt lån på 2.850 miljarder kronor, och den skulden växer med nästan fem procent per år.
Det oroar Finansinspektionen som har öppnat upp för obligatoriska amorteringskrav. Något som Boverkets Bengt Hansson ställer sig bakom.
– I dag väljer hushållen inte att amortera utan i takt med att priserna på bostäder stiger så lånar man istället mer. Det betyder att sårbarheten, hushållens skulder relativt deras inkomster, ökar hela tiden och man blir väldigt sårbara för prisfall på bostadsmarknaden, säger Bengt Hansson.
”Bättre med pengar på banken”
Men alla stödjer inte idén med amorteringskrav. Ekonomiprofessor Harry Flam anser att kravet är obefogat eftersom han inte ser någon bostadbubbla. Bland annat för att det byggs lite i Sverige och för att svenskarna inte spekulerar i bostäder på samma sätt som man gör i vissa andra europeiska länder. Han menar också att de senaste årens reallöneökningar och skattesänkningar har gjort att folk har fått mer i plånböckerna och deras sårbarhet har därför minskat.
– Det är bättre att ha en finansiell buffert, pengar på banken eller pengar i andra finansiella tillgångar. Istället för att lägga allt i huset, säger Harry Flam.
Dyrt om allt ska betalas
Hur omfattande ett amorteringskrav kan bli går inte säga ännu, men om hela lånet ska betalas tillbaka kommer det märkas.
Ett lån på två miljoner kronor kostar 5.555 kronor i månaden om amorteringstiden är 30 år. Det kostar drygt 4.000 kronor i månaden att betala på 40 år, och runt 3.300 kr per månad om det ska betalas av på 50 år. Utöver de kostnaderna tillkommer också den aktuella räntekostnaden.
Långa amorteringstider i Sverige
Enligt Finansinspektionens stickundersökningar amorterar bara 4 av 10 svenskar på sina bottenlån. Det kan jämföras med situationen i Tyskland där hela bolånet ska betalas på 30 till 40 år.
Jämfört med övriga EU är svenskarna också högt skuldsatta. Tittar man på svenskarnas samlade skulder så är det bara ett fåtal EU-länder som har högre skuldsättning. Boverkets Bengt Hansson talar om att amorteringskulturen i Sverige måste ändras.
– Skulden måste betalas någon gång, det är ju faktiskt så. Det är ju inte någon slump att vi i vår omvärld ser amorteringstider på 40 år istället för 140 år som vi har i Sverige. Man kan skjuta amorteringarna framför sig, men vi måste snarare lära oss att amortering är sparande och måste lära oss att det kostar att bo, säger Bengt Hansson.