Vi svenska elkonsumenter har de senaste åren kunnat glädja oss åt ständigt sjunkande elpriser. En förklaring är den kraftiga utbyggnaden av vindkraften som skett mycket snabbt.
Eftersom de svenska företagen inte återhämtat sig efter finanskrisen har efterfrågan på el samtidigt minskat. Det har lett till mycket stora överskott. Förra året exporterades över tio procent av all el som producerades i Sverige. Men baksidan är att de låga elpriserna leder till stora förluster för de flesta som producerar el. De får helt enkelt inte ekvationen att gå ihop.
Vindkraftverk slås ut
I förra veckan stod det klart att huvudägarna till kärnkraftsverken i Ringhals och i Oskarshamn kastat in handduken och lägger ned de fyra äldsta reaktorerna. Nu kommer vi att få se samma utslagningsprocess för de vindkraftverk som har de sämsta förutsättningarna. Statliga Vattenfall gick till exempel redan förra året ut och skrev av över en miljard kronor på sin vindkraft. Och fler nedskrivningar lär komma.
Det har skett en otroligt snabb utveckling av vindkraftstekniken. För tio, femton år sedan var vindkraften något för glada amatörer i Sverige som slogs för en bättre miljö. Nu är det en storindustri där det byggs gigantiska vindkraftsparker som kostar flera hundra miljoner kronor, men som också ger mer el än sina föregångare.
Bara de senaste fem åren har effektiviteten ökat med 30-35 procent. Tre nya snurror producerar alltså lika mycket el som fyra gamla. Det beror på att de nya turbinerna är bättre och att anläggningarna är så mycket större. De senaste vindkraftsnurrorna som byggts är gigantiska – cirka 200 meter höga.
Många kommer gå i konkurs
Problemet blir då så mycket större för de som byggde sina vindkraftverk för länge sedan. De gjorde då kalkyler som byggde på höga elpriser och får nu se sig utkonkurrerade av de nya jätteanläggningarna. Räkna därför med att många ägare får ekonomiska problem och kommer att gå i konkurs. Att gamla vindkraftverk sedan plockas ned och säljs till länder med högre elpriser är därför inte något som bör komma som en överraskning.
Det är också naturligt att nästan alla som de senaste åren planerat att bygga ny vindkraft nu drar öronen åt sig. Även om vindkraft är den billigaste energiformen att bygga ut är elpriserna så mycket lägre. Därför har det nu blivit tvärstopp i utbyggnaden.
Det gör att Sveriges regering och riksdag ställs inför ett delikat problem. Efter förhandlingar med Norge har regeringen beslutat att det ska ske en fortsatt snabb expansion av förnyelsebar energi i Norge och i Sverige. Fram till år 2020 ska produktionen i stort sett fördubblas i Sverige.
Hur det ska gå till när ingen i dagsläget vill bygga nytt är ett mysterium.