• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT Design

Arbetsförmedlingen döms för olagliga konsultköp

Uppdaterad
Publicerad

I dag står det klart att Arbetsförmedlingen får böta en kvarts miljon kronor för att man köpt tjänster från IT-konsulter utan upphandling. Bakgrunden är SVT Nyheters granskning av Arbetsförmedlingens misslyckade mångmiljonsatsning på en ny webb. Den blev försenad och fördyrad – men ledde inte till någon ny sajt.

SVT avslöjade i fjol att Arbetsförmedlingen satsat 100 miljoner på en ny sajt som inte blev av, i jätteprojektet ”Nya arbetsförmedlingen.se”. 

Satsningen spräckte tidsramarna och blev betydligt dyrare än planerat. Men resultatet krympte alltså – hittills är det viktigaste avtrycket en ny version av tjänsterna Platsbanken och CV-sök.

Under 2016 kunde SVT också avslöja att myndigheten i sammanlagt 30 fall brutit mot lagen, genom att göra så kallade direktupphandlingar av IT-konsulter. Man köpte in omfattande tjänster direkt från enskilda IT-företag utan att de annonserats ut enligt lagens krav.

Startade utredning

Generaldirektör Mikael Sjöberg sa att myndigheten haft en långvarig kultur av att strunta i lagen, och betecknade förfarandet som oacceptabelt.

Konkurrensverket reagerade på SVT:s avslöjanden, startade en utredning och drog i höstas Arbetsförmedlingen inför rätta.

Läs mer: Därför granskar Konkurrensverket Arbetsförmedlingen

Och Förvaltningsrätten i Stockholm slår nu alltså fast att det handlat om olagliga direktupphandlingar, och dömer Arbetsförmedlingen att betala sammanlagt 240.000 kronor i upphandlingsskadeavgift, ett slags böter för att man inte följt Lagen om offentlig upphandling.

Inga undantagsfall

Rätten konstaterar att det visserligen finns undantagsfall där myndigheter får göra direktupphandlingar, men att det i dessa fall ”inte framkommit någon förmildrande omständighet” som skulle motivera en sänkning av avgiften.

– I de här fallen rörde det sig om tjänster som flera andra leverantörer kunde utföra, säger Konkurrensverkets processråd Magnus Ehn som en förklaring till varför tjänsterna borde ha konkurrensutsatts.

Arbetsförmedlingens upphandlingschef Martin Kruse uppger i en kommentar till SVT att myndigheten kommer att acceptera domen, och att man nu tagit bort de rutiner som tidigare gjorde det möjligt för chefer att medvetet göra konsultinköp som bröt mot lagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.