I dag kostar en villa i Sverige i genomsnitt 4,5 miljoner kronor. Och de senaste siffrorna från Finansinspektionen (från 2020) visar att svenskarna totalt har lånat 3 973 miljarder kronor till bostäder.
Bankernas marginaler på bolån ofta höga. Bruttomarginalen ligger på 1,45 procentenheter. Siffran visar bankernas faktiska utlåningsränta minus deras finansieringskostnad.
Stora prisskillnader
Samtidigt är prisskillnaden stor mellan olika aktörer. Billigast bolån just nu, räknat på faktiska snitträntor för bolån med tre månaders bindningstid, har Hypoteket (1,12 procent) följt av ICA Banken och Landshypotek Bank (1,17 procent) och Stabelo (1,19 procent).
Hypoteket är en av de snabbt växande aktörer som utmanar storbankerna på bolånemarknaden. I dag lånar de totalt ut omkring 15 miljarder kronor till omkring 12 000 hushåll. De lånar dock endast ut upp till 75 procent av bostadens värde.
– Det är framför allt digitaliseringen som gör att vi kan erbjuda lägre räntor. De flesta av våra processer är helt digitala. Till exempel tar man bolån med bank-id hos oss istället för att skriva på papper och det gör att vi kan hålla nere kostnaderna, säger Hypotekets vd Carl-Johan Nordquist.
Lägre marginaler
Dessutom har utmanarna på bolånemarknaden lägre marginaler.
– Storbankerna har under lång tid haft ganska stora marginaler på bolåneräntor så det finns en möjlighet att konkurrera med dem. Vår marginal är omkring en fjärdedel av det, så det är en enorm skillnad, säger Carl-Johan Nordquist.
De fem storbankerna som är aktiva i Sverige har högst priser (se tabell nedan).
Allra högst snittränta har Nordeas kunder (1,72 procent) följt av Danske Bank (1,49 procent) och Swedbank (1,46 procent).
Nordeas Sverigechef Per Långsved skriver i ett mejl till SVT bland annat:
”Vår bedömning i dialog med våra kunder är att vi har ett på marknaden konkurrenskraftigt erbjudande på alla löptider och kan erbjuda attraktiva lösningar som passar den enskilde kunden. Vi jobbar med individuell prissättning mot kund och med personlig rådgivning.”
Källa för alla bolåneräntor i artikeln ovan: Jämförelsetjänsten Compricer den 29 mars 2022.
Högst och lägst boräntor
Snitträntor bolån med 3-månaders löptid:
Nordea: 1,72 procent
Danske Bank: 1,49 procent
Swedbank: 1,46 procent
Handelsbanken: 1,40 procent
SEB: 1,38 procent
SBAB: 1,37 procent
Ålandsbanken: 1,31 procent
Skandia: 1,21 procent
Stabelo: 1,19 procent
ICA Banken: 1,17 procent
Landshypotek Bank: 1,17 procent
Hypoteket: 1,12 procent
Källa: Compricer den 29 mars 2022