Bankernas bolånemarginal sjönk en aning under tredjekvartalet 2018. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bankernas vinstmarginal på bolån sjunker

Uppdaterad
Publicerad

Bankernas bolånemarginal har gått ner något, från 1,57 procent till 1,55, efter årets tredje kvartal. Men trots en nedgång är marginalen fortfarande på historiskt höga nivåer som bankkunder bör ha med sig vid förhandlingsbordet.

– Det är fortfarande en bra bit kvar tills vi kan vara nöjda, säger sparekonomen Christina Söderberg.

Bankernas marginal på nya bolån sjönk en aning under tredje kvartalet till 1,55 procent efter att den så sent som för ett år sedan låg på 1,7 procent, meddelar Finansinspektionen (FI) i sin senaste kvartalsrapport.

En förklaring till att marginalen krymper kan vara att bankkunder nu får något lägre räntor på sina bolån, vilket en ökad konkurrens på lånemarknaden kan ha bidragit till, enligt Christina Söderberg sparekonom på Compricer.

Samtidigt är nivån fortfarande väldigt hög och genererar höga vinster för bankerna.

– De skulle fortfarande tjäna mycket pengar på en bolånemarginal under en procent, säger Christina Söderberg.

Ett verktyg för kunden

Bruttomarginalen på bolån som FI redovisar är ett snitt på den faktiska utlåningsräntan som de fyra storbankerna tar efter att upplåningskostnaden är avdragen.

– Det är ett verktyg att ha med sig när man för en diskussion med sin bank. Vi vill uppmuntra kunderna att vara aktiva vid förhandlingstillfället kring sin ränta, säger Magnus Karlsson, avledningschef vid Finansinspektionen.

Expertens tips: Ifrågasätt din bank

Christina Söderberg rekommenderar alla att inte visa allt för stor trogenhet till sin bank när det kommer till ta ett bolån – och uppmanar alla att byta bank om det skulle innebära en lägre räntekostnad.

– I de flesta fall kan kan man ha kvar sitt lönekonto och pensionsparande i sin nuvarande bank även om man väljer en annan bank för bolånet, säger Söderberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.