Foto: TT

Blytung dag på Stockholmsbörsen

Uppdaterad
Publicerad

När handeln stängde kl 17:30 hade kurserna gått ned med 4,5 procent, den i särklass största värdeminskningen i år. Hela årets uppgång på Stockholmsbörsen är nu utraderad.

Det började med ännu ett i raden av kursras i Shanghai, men den här gången spred sig frossan till börser världen över. Stockholmsbörsen tillhörde en av de hårdast drabbade när många investerare bestämde sig för att sälja. Och när handeln på Wall Street öppnade på eftermiddagen tilltog fallet ytterligare.

– Det blev värre än man kunde tänka sig. Det var nästan fritt fall i väntan på att de amerikanska börsen skulle öppna, säger SEB:s chefekonom Robert Bergqvist till SVT Nyheter.

När nedgången var som störst låg Stockholmsbörsens OMXS-index på -6 procent, men när handelsdagen närmade sig sitt slut återhämtade sig kurserna något och stängde på -4,4 procent.

Robothandel fördjupar nedgången

Psykologi kopplat till en rädsla för att Kinas ekonomi på allvar ska bromsa in är de viktigaste orsakerna bakom dagens kraftiga börsnedgång, menar Robert Bergqvist.

– En del av raset beror också på robothandel. Många aktieaffärer är helt automatiserade, de görs utan att någon tänker. När en aktie sjunkit till en viss prisnivå utlöser det nästa försäljning, och sedan fortsätter nedgången allt snabbare

Storbolag föll tungt

Måndagens ras på Stockholmsbörsen är ett av de största sedan 2011 och innebar att årets kursuppgång är helt utraderad. Sedan årshögsta noterades i april har kurserna fallit med 15 procent. Samtliga tunga aktier i OMX30-index backade och storbolag som ABB, Astra Zeneca, Boliden och SSAB föll tungt.

– Egentligen är Stockholmsbörsen i sig inte intressant, den är ju i praktiken en lista med internationella storbolag. I flera år har deras ägare kunnat glädja sig åt stigande kurser men nu när frågetecknen om Kinas ekonomi hopar sig så faller de. Men jag tycker dagens reaktion är överdriven, i USA och Europa pekar faktist konjunkturkurvorna uppåt, säger Robert Bergqvist.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.