Novo Nordisk rasar på börsen. Arkivbild. Foto: Mads Claus Rasmussen

Novo Nordisk kollapsar – 1 000 miljarder utplånade

Uppdaterad
Publicerad

Det danska läkemedelsundret Novo Nordisk har de senaste åren seglat upp och blivit Europas högst värderade bolag. På fredagen kollapsar börskursen efter en studie.

Det är läkemedlen Ozempic och Wegovy som hämmar aptiten och därmed leder till viktminskning som ligger bakom bolagets succé.

Novo Nordisk rasar 20 procent på Köpenhamnsbörsen på fredagen.

Raset beror på en publicerad fas 3-studie som visar att patienterna som använt bolagets nya preparat Cagrisema nådde en viktminskning på 22,7 procent efter 68 veckors behandling.

Det var bättre än övriga preparat i den jämförande studien, men sämre än de 25 procent som Novo Nordisk uppgett att läkemedlet har potential för.

Enligt Bloomberg var studien viktig för Novo Nordisk eftersom den främsta konkurrenten, det amerikanska läkemedelsbolaget Eli Lilly, har tagit fram ett läkemedel som visat sig vara ännu mer effektivt än Wegovy när det kommer till viktminskning. En rad andra konkurrenter nosar också bolaget i nacken med nya bantningspreparat på gång.

Hela marknaden kan vara värd upp emot 130 miljarder dollar till 2030, enligt nyhetsbyrån.

Novo Nordisk ger dock inte upp hoppet om Cagrisema. Enligt den danske affärstidningen Børsen ska bolaget göra ett nytt fas 3-försök, som är tänkt att påbörjas under första halvåret 2025.

Börsraset på 20 procent innebär att över 1 000 miljarder svenska kronor i börsvärde raderats från Novo Nordisk sedan stängningskursen på torsdagen.

Köpenhamnsbörsens breda index föll i sin tur över 12 procent efter beskedet från läkemedelsjätten.

En gata i danska staden Kalundborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör invånarna i danska Kalundborg om läkemedelsföretaget som räddar Danmark från lågkonjunktur. Foto: Andreas Hult / SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.